Osoby z niewydolnością serca mogą poprawić objawy choroby poprzez zmniejszenie zawartości sodu w diecie. Sód to minerał występujący w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w solach. Spożywanie zbyt dużej ilości soli powoduje, że organizm zatrzymuje zbyt dużo wody, co wpływa negatywnie na funkcjonowanie serca. Stosowanie diety o niskiej zawartości soli pomaga utrzymać w normie ciśnienie tętnicze krwi. Może również ułatwiać oddychanie przy niewydolności serca.
W przypadku problemów z sercem, nie powinno się spożywać więcej niż 2000 miligramów sodu każdego dnia. Idealna wartość to mniej niż 1500 mg dziennie.
Korzyści diety niskosodowej dla serca
- Zmniejszenie ilości soli w diecie prowadzić do utraty wagi i podwyższa poziom energii.
- Dieta niskosodowa obniża ciśnienia krwi i zmniejsza nadciśnienie tętniczego. Oznacza to, że poprzez wyeliminowanie słonych pokarmów z diety zmniejszysz ryzyko udaru, chorób serca i przedwczesnej śmierci.
- Spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości soli zostało powiązane z rakiem żołądka, chorobami nerek, zaburzeniami jelitowymi, cukrzycą i zaćmą.
- Sól powoduje retencję wody i pozostawia uczucie obrzęku i wzdęcia. Dzięki zmniejszeniu spożycia soli ograniczysz zatrzymywanie wody w organizmie, co pozytywnie wpłynie na wygląd twojej sylwetki.
- Rezygnacja z soli ożywi twoje kubki smakowe. Będziesz mógł/mogła rozkoszować się szerszą paletą smaku. Owoce i warzywa znów będą miały orzeźwiający smak.
- Retencja wody i dieta bogata w sól przyczyniają się też do otłuszczenia i opuchnięcia twarzy. Szczupli ludzie z podwójnym podbródek lub pulchnymi policzkami mają często zbyt dużo tłuszczu na twarzy właśnie z powodu spożywania zbyt dużej ilości soli.
Najważniejsze zasady diety niskosodowej
Wyrzucenie solniczki nie wystarczy! Prawie wszystkie pokarmy zawierają sód (naturalnie lub jako dodatek). Redukcję spożycia sodu możesz więc rozpocząć poprzez:
- Czytanie etykiet, aby sprawdzić, ile sodu zawiera dany produkt.
- Ograniczanie gotowej, pakowanej żywności i posiłków w restauracjach, które zazwyczaj zawierają dużo sodu.
- Niedodawanie soli do jedzenia podczas gotowania lub przy stole.
- Korzystanie z przypraw i sosów o niskiej zawartości sodu. Żywność o niskiej zawartości soli może być nadal smaczna.
Jak ograniczyć sód w spożywanych posiłkach?
Pamiętaj, że największym źródłem sodu w diecie nie jest sól, którą dodajesz samodzielnie do potraw. Zasadniczo największym winowajcą jest przetworzona żywność. Obejmuje ona posiłki w puszkach, mrożone obiady i pakowane produkty spożywcze, takie jak krakersy i chipsy.
Unikaj żywności o dużej zawartości sodu. Zaliczają się do niej:
- Wędzone, peklowane, solone: konserwy mięsne, ryby i drób.
- Szynka, boczek, hot-dogi i wędliny.
- Twardy i przetworzony ser oraz niektóre rodzaje masła orzechowego.
- Gotowe posiłki mrożone.
- Warzywa konserwowe i zupy, buliony i kostki rosołowe.
- Solone przekąski, takie jak chipsy, paluszki, orzeszki i krakersy.
- Ogórki kiszone, kapusta kiszona, sos barbecue, musztarda, ketchup, sos sojowy.
- Większość żywności fastfoodowej: frytki, hamburgery i pizza.
Dieta niskosodowa może być świetnym rozwiązaniem dla osób z problemami z sercem. Jej głównym założeniem jest unikanie przetworzonej i gotowej żywności. Zastąp ją świeżymi produktami, z których sam/a przygotujesz smaczne i zdrowe posiłki. Pamiętaj o czytaniu etykiet, a ograniczysz spożycie sodu do bezpiecznego poziomu.
KGR