5 najzdrowszych pestek i nasion

0
3783
różne rodzaje ziaren na drewnianych łyżkach
Ziarna i nasiona to niewielkie, jednak skumulowane źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Nie wszystkie nasiona, jakie występują w przyrodzie to nasiona do jedzenia. Jednak te, które znajdziemy na sklepowych półkach lub w składach pieczywa, musli czy zbożowych batoników powinny być dla nas cennym źródłem białka i składników mineralnych. Ziarna to doskonała, wartościowa przekąska, która zawdzięcza swój bogaty skład roślinie, dokładającej wszelkich starań, aby wyprodukować owoc zdolny do stworzenia nowego życia. Co dokładnie znajdziemy zatem w najzdrowszych nasionach i które z nich powinny na stałe zagościć w naszych domach?

Dlaczego warto włączyć do swojej diety ziarna i nasiona?

Ziarna i nasiona to niewielkie, jednak skumulowane źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Zawierają w swoim składzie różnego rodzaju witaminy, minerały, a także niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów organizmu substancje, takie jak białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe czy fitoestrogeny. Można śmiało powiedzieć, że wszystkie nasiona jadalne to zdrowe ziarna, których nie powinno zabraknąć z naszej codziennej diecie. Często wyróżnia je także ciekawy smak, który może wzbogacić wiele różnego typu dań i przekąsek.

Jakie nasiona do jedzenia są najzdrowsze?

Najzdrowsze nasiona to przede wszystkim nasiona lnu, nasiona chia, pestki słonecznika, pestki dyni oraz sezam, które może kupić bezpośrednio od producenta na stronie https://naturalniezdrowe.pl/18-ziarna-i-pestki.

Te pierwsze polecane są w szczególności osobom, które pragną usprawnić swoje procesy trawienne, a tym samym zrzucić nadmiar kilogramów. Znajdziemy w nich białko, błonnik i kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Nasiona lnu zawierają także fitestrogeny, dzięki czemu łagodzą objawy menopauzy. Obecne w nich lignany uznawane są z kolei za pomocne w profilaktyce nowotworowej. Nasiona chia służą natomiast przede wszystkim walce z wolnymi rodnikami, gdyż są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają duże ilości błonnika, który pomaga na zaparcia i pełni rolę prebiotyku. Dostarczają organizmowi wapnia, magnezu i fosforu, czym wzmacniają kości i chronią przed osteoporozą. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega 3 pomagają również w profilaktyce miażdżycy. Z kolei pestki słonecznika pomagają w dbaniu o piękną skórę i włosy, bowiem dostarczają komórkom dużych ilości przeciwutleniającej witaminy E, która hamuje proces starzenia się. Po pestki dyni powinien sięgnąć każdy, kto pragnie w łatwy sposób wzbogacić codzienną dietę o zdrowy błonnik, wielonienasycone tłuszcze, witaminę B2, kwas foliowy, potas, magnez i cynk. Podobny skład czeka na nas również w sezamie, który tak jak nasiona dyni zawiera dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Nasiona lnu, chia, a także pestki dyni i słonecznika oraz sezam – to ziarna, w które powinna obfitować nasza codzienna dieta. Aby w maksymalnym stopniu wykorzystać potencjał tych niepozornych produktów spożywczych pamiętajmy, żeby spożywać je bez uprzedniej obróbki termicznej, w całości, po namoczeniu lub po zmieleniu.


Materiał partnera zewnętrznego