Urządzenia na miarę potrzeb

0
2508
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna
Zmywarko wyparzarka gastronomiczna jest zdecydowanie bardziej wydajna niż modele instalowane w domach | fot.: materiał partnera

Są w kuchni sprzęty, bez których nie wyobrażamy sobie już gotowania, sprzątania, a nawet życia. Niewątpliwie oszczędzają one nasz czas, energię, pieniądze i oczywiście zdecydowanie lepiej wykonują szereg różnych czynności. Wśród tych najbardziej znienawidzonych jest oczywiście mycie naczyń i nie ma się co dziwić, że obecnie zmywarki są standardem w polskich domach, w barach, restauracjach i hotelach – czyli wszędzie tam, gdzie zmywa się dużo, a w wielu aspektach wymagane jest stosowanie odpowiedniej temperatury.

  1. Do domu i do lokalu
  2. Zmywarka z funkcją wyparzania
  3. Wydajność i ekonomia

Do domu i do lokalu

Niewątpliwie zmywarki dedykowane do użytku domowego znacznie będą różnić się od tych wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych. Tych drugich na rynku jest zdecydowanie więcej i muszą one spełnić szereg różnych norm – także w zakresie tego, do jakich naczyń są dostosowanie, jaki jest ich system mocowania oraz jak dużą ilość zastawy jednorazowo będziemy chcieli wyczyścić. Zmywarka gastronomiczna dostępna na gastroprodukt.pl/zmywarko-wyparzarka staje się pewnego rodzaju standardem. Jest łatwa w obsłudze, ekonomiczna i przede wszystkim po całym cyklu otrzymujemy idealne czyste lśniące naczynia, które są oczywiście gotowe do użytku. Oczywiście sprzęty dedykowane do lokalu gastronomicznego muszą spełniać surowe normy zgodne z przepisami HACCP. To one określają najważniejsze wymagania, a kluczem jest oczywiście zapewnienie zdrowia i bezpieczeństwa klientom stołówki czy też baru.

Zmywarka z funkcją wyparzania

zmywarka gastronomiczna
Wyparzarka gastronomiczna pozwala osiągnąć temperaturę 80-90 stopni | fot.: materiał partnera

W przeciwieństwie do domowych zmywarek te dedykowane do gastronomii powinny pracować w zdecydowanie wyższej temperaturze. Dlatego właśnie niezbędna będzie zmywarko wyparzarka, która w cyklu pozwala pozbyć się groźnych wirusów i bakterii, a to szczególnie ważne, gdy obsługuje się różnych ludzi i to zazwyczaj w  większej ilości. Wyparzarka gastronomiczna pozwala osiągnąć temperaturę 80-90 stopni. Poza tym generuje intensywny strumień wody i dlatego jest w stanie szybko i precyzyjnie pozbyć się różnego rodzaju osadów i zabrudzeń na naczyniach. Dzięki temu mycie jest szybkie, higieniczne i oczywiście efektywne.

Wydajność i ekonomia

Warto podkreślić również, że zmywarko wyparzarka gastronomiczna jest zdecydowanie bardziej wydajna niż modele instalowane w domach. Może również pracować na wyższych obrotach i to bez przerwy, co jest nieuniknione w restauracjach, stołówkach czy też na weselnych salach. Dlatego właśnie przy takiej ilości naczyń, które są stale myte, niezbędne są wytrzymałe i wydajne urządzenia najlepszej jakości. Inaczej inwestycja nie ma sensu, bo bardzo szybko zniszczymy zwykłą domową zmywarkę. Poza tym profesjonalne sprzęty zużywają zdecydowanie mniej energii, a to przekłada się oczywiście na wysokość rachunków. Dzięki możliwości dopasowania konkretnego programu można precyzyjne dobrać system do potrzeb. Na rynku znaleźć można oczywiście szereg różnych propozycji, które można dopasować wielkością, rodzajem załadunku, sposobem montażu do większej lub mniejszej kuchni. Jedną z popularniejszych zmywarek jest model dedykowany do szkła. Sprawdza się z barach i pubach. Dzięki temu że ma słabszy strumień świetnie radzi sobie przy kruchym materiale, nie niszcząc go. Co istotne, wiele modeli cykl mycia wykonuje nawet w minutę, a wbudowany uzdatniacz wody minimalizuje ilość osadzającego się kamienia. Zmywarka do talerzy to standard w restauracjach. Musi posiadać funkcję wyparzania. Cykl trwania mycia to około 180 sekund. Popularna jest także zmywarka kapturowa otwierana od góry. Świetnie myje nawet duże garnki, miski czy patelnie. Na rynku są także urządzenia do tac czy tunelowe.


Materiał partnera zewnętrznego