Zdrowa żywność a chleby bezglutenowe

0
943
produkty bezglutenowe
Zdrowa żywność, którą można spotkać w specjalistycznych sklepach, ma niejednokrotnie znaczek przekreślonego kłosa. Oznacza to, że jest wolna od glutenu | fot.: stock.adobe.com

Współczesna żywność jest niejednokrotnie silnie przetworzona i negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Właśnie dlatego dobrze jest stawiać na zdrowe produkty ekologiczne. Coraz chętniej wybieranym produktem jest między innymi chleb bezglutenowy. Jakie ma właściwości? Czy to rzeczywiście zdrowa żywność, po którą warto sięgać? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Czym właściwie jest gluten?

Zdrowa żywność, którą można spotkać w specjalistycznych sklepach, ma niejednokrotnie znaczek przekreślonego kłosa. Oznacza to, że jest wolna od glutenu. No ale czym właściwie jest ten składnik? To po prostu mieszanka białek roślinnych. Występuje przede wszystkim w zbożach, w tym w życie, pszenicy, jęczmieniu i wielu innych. Gluten zapewnia produktom mącznym kleistość. Dzięki niemu ciasta odpowiednio wyrastają i nie kruszą się podczas krojenia. Niestety gluten posiada też właściwości silnie alergizujące. Nietolerancja glutenu nie jest natomiast taką błahostką. Może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i jednocześnie do celiakii. Wiele osób, zauważając u siebie pewne dziwne, dolegliwości żołądkowe i jelitowe, przechodzi zatem na dietę bezglutenową. No i słusznie.

Jak zrezygnować z glutenu?

Jeżeli zatem, ze względu na swoją nietolerancję, zdecydujesz się na dietę bezglutenową, musisz sięgnąć po odpowiednie produkty. Nie trzeba od razu rezygnować z pieczywa i makaronów. Wystarczy wybrać te właściwe. Odpowiedzią na potrzeby osób, cierpiących na celiakię, jest zdrowa żywność bezglutenowa. W ciągu ostatnich kilku lat na rynku pojawił się naprawdę spory asortyment takich produktów. Dostępne są między innymi bezglutenowe musli, bezglutenowy chleb, bezglutenowy makaron oraz bezglutenowe ciasteczka. Przy czym wszystkie produkty są bardzo smaczne i łudząco przypominają te, robione z produktów zbożowych, zawierających gluten. Produktów bezglutenowych nie należy się zatem bać. Można po nie sięgać.

Gdzie znaleźć produkty bez glutenu?

Pozostaje jeszcze pytanie, gdzie znaleźć produkty bez glutenu. Odpowiedź brzmi – wszędzie tam, gdzie zdrowa żywność. Należy zatem wybierać sprawdzone sklepy ze zdrową i ekologiczną żywnością. Tego typu produkty dostaniemy zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Te drugie oferują jednak nieco szerszy wybór. Polecamy między innymi sklep internetowy Foodsbyann.com. Kupisz tam przede wszystkim zdrowe przekąski, a także produkty na pierwsze i drugie śniadanie, w tym między innymi bezglutenowy chleb z pełnego ziarna z nasionami konopi, bananowo-jabłkowo-ananasowe musli, a także ekologiczny makaron bezglutenowy z soczewicy.


Materiał partnera zewnętrznego