Wafle z masą kakaowo – orzechową

0
1218
wafle z masą
Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao | fot.: materiał partnera zewnetrznego

Każdy z nas pamięta smak słodkich wafli z dzieciństwa. Bez tego deseru nie wyobrażaliśmy sobie rodzinnych uroczystości czy niedzielnych spotkań przy herbacie. Na szczęście łatwo i szybko możemy powrócić do tych czasów, kiedy to każdy kawałeczek deseru znikał ze stołu w mgnieniu oka.

Gotowe wafle kupimy niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania słodkiej masy użyjmy domowego masła, które powstanie w kilka minut i doskonale podkreśli tradycyjny smak orzechów włoskich i kakao.

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • domowe masło na bazie 2 Śmietanek 42% (np. od OSM Piątnica) 250g
  • cukier brązowy                                                                          150g
  • kakao                                                                                        3 łyżki
  • mleko                                                                                        200ml
  • orzechy włoskie łuskane                                                              150g
  • chałwa                                                                                       150g
  • wafle suche                                                                                ok. 200g

Wykonanie domowego masła:

Dwie schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem, aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut). Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą, a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Wykonanie deseru:

Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao. Podgrzewając mieszać, aż cukier prawie zniknie. Następnie dodać mleko i zagotować. Dodać posiekane lub zmielone orzechy i wkruszyć chałwę. Wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jeszcze letnią masą posmarować wafle, całość skleić. Zawinąć w folię spożywczą, przycisnąć czymś ciężkim i odstawić do lodówki. Gdy wafle będą dobrze wychłodzone pokroić na porcje.

Smacznego!


Materiał partnera zewnętrznego