Chrzan to jeden z symboli kulinarnej Wielkanocy. Zazwyczaj dodajemy go do wędlin, mięs czy jajek, warto jednak wypróbować inne zastosowania smacznego korzenia. Prezentujemy dwa łatwe przepisy na wytrawne, wiosenne dania, które z powodzeniem możemy umieścić na wielkanocnym stole.
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
Składniki:
- pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
- liście szpinaku 2 garści
- masło 50g
- świeża natka pietruszki
- szynka parmeńska 12 plastrów
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej do smażenia
- ziemniaki 500g
- śmietanki 30% 300g
- chrzan śmietankowy Krakus
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
- Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
- Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.
Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
Składniki(na ok. 12 sztuk):
- mąka tortowa 2 szklanki
- wiejskie jaja 2 sztuki
- ser feta 200g
- szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
- łosoś 150 g
- gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- zioła prowansalskie
- czosnek 2 ząbki
- masło klarowane do smażenia
Do podania:
- chrzan śmietankowy Krakus
- kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
- W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
- Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.
Materiał partnera zewnętrznego