W roli głównej: chrzan

0
1360
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym
Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Chrzan to jeden z symboli kulinarnej Wielkanocy. Zazwyczaj dodajemy go do wędlin, mięs czy jajek, warto jednak wypróbować inne zastosowania smacznego korzenia. Prezentujemy dwa łatwe przepisy na wytrawne, wiosenne dania, które z powodzeniem możemy umieścić na wielkanocnym stole.

Roladki z filetu z kurczaka ze szpinakiem, w szynce parmeńskiej, podawane z chrzanem śmietankowym

Składniki:

  • pojedyncze piersi z kurczaka 4 sztuki
  • liście szpinaku 2 garści
  • masło 50g
  • świeża natka pietruszki
  • szynka parmeńska 12 plastrów
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia
  • ziemniaki 500g
  • śmietanki 30% 300g
  • chrzan śmietankowy Krakus

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy ziemniaków, przesypując je solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zalej śmietanką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 1 godziny. Ziemniaki powinny wchłonąć śmietankę, stać się miękkie i kremowe w smaku.
  1. Piersi z kurczaka przekrój w poprzek tak, aby jeden bok pozostał nieprzekrojony. Rozłóż na płasko, rozbij delikatnie tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Na każdej piersi rozłóż liście szpinaku, połóż kawałek zimnego masła, posyp posiekaną natką pietruszki i zawiń w roladkę. Postaraj się boki zwinąć do środka. Tak przygotowaną roladkę owiń trzema plastrami szynki parmeńskiej i odłóż na bok.
  1. Po przygotowaniu wszystkich roladek, rozgrzej na patelni olej i dokładnie obsmaż roladki ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub, jeśli masz możliwość, wstaw razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu podaj z chrzanem śmietankowym Krakus i z ziemniakami w śmietanie.

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą

Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą
Wytrawne bułeczki z łososiem, szpinakiem i fetą | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Składniki(na ok. 12 sztuk):

  • mąka tortowa 2 szklanki
  • wiejskie jaja 2 sztuki
  • ser feta 200g
  • szpinak w liściach (może być mrożony) 150g
  • łosoś 150 g
  • gęsta śmietana 18% 3/4 szklanki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie
  • czosnek 2 ząbki
  • masło klarowane do smażenia

Do podania:

  • chrzan śmietankowy Krakus
  • kiełki rzeżuchy i/lub rzodkiewki

Sposób wykonania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Szpinak wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Odcedź i posiekaj (jeśli użyjesz mrożonego, najpierw go rozmroź i odciśnij nadmiar wody). Fetę pokrój w kostkę, a łososia podduś lekko na maśle.
  2. W pojemniku ubij mikserem całe jaja, śmietanę i oliwę. Wsyp do nich mąkę z proszkiem, zioła oraz przeciśnięty czosnek i krótko miksuj na niskich obrotach. Dodaj szpinak, fetę i kawałki łososia (bez skóry), mieszając wszystkie składniki ręcznie. Powinno wyjść gęste, zwarte ciasto.
  3. Rękami oprószonymi mąką odrywaj kawałek ciasta, formując z niego kulę. Każdą z nich układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż bułeczki wyrosną i nabiorą złocistego koloru (ok. 12-15 minut). Ostudzone bułeczki przekrawaj, posmaruj do smaku chrzanem śmietankowym Krakus i posyp kiełkami.

Materiał partnera zewnętrznego