Tajemniczy calvados – jak i z czym podawać ten trunek?

0
446
calvados
Calvados destyluje się z cydru wytwarzanego ze specjalnie uprawianych i wyselekcjonowanych jabłek z ponad 200 odmian | fot.: materiał partnera

Calvados zdecydowanie nie należy do najbardziej popularnych alkoholi, dlatego warto zgłębić tajniki tego, czym jest i jak powinno się go podawać.

Co to jest calvados?

Na początek najlepiej jednak jest rozwiać wszelkie wątpliwości. Czym jest ten ciekawy i wyjątkowy napój?

Calvados destyluje się z cydru wytwarzanego ze specjalnie uprawianych i wyselekcjonowanych jabłek z ponad 200 odmian. Producenci tych napojów używają konkretnych odmian jabłek, które mogą być słodkie (np. odmiana zwana „Rouge Duret”), cierpkie (jak na przykład typ „Rambault”) lub gorzkie (przykłady to „Saint Martin” czy „Frequin”). Warto dodać, że ta ostatnia odmiana nie jest jadalna.

Owoce zbiera się i wyciska sok, który jest następnie fermentowany do wytrawnego cydru. Kolejno destyluje się go do eau de vie. Po dwóch latach leżakowania w dębowych beczkach można go sprzedawać jako calvados. Im dłużej dojrzewa, tym bardziej pijalny staje się napój. Zazwyczaj dojrzewanie trwa około kilku lat – mówi Dawid z krest.pl.

Calvados – jak podawać?

Dobrze jest spróbować czystego calvadosu. Otwórz butelkę tego trunku o temperaturze pokojowej i wlej trochę do kieliszka. Weź mały łyk i pozwól przetoczyć się napojowi po twoim języku. Postaraj się dobrze wyczuć i poznać smak, zamiast szybko go połykać.

Calvados zwykle podaje się w kieliszku tulipanowym. Podczas degustacji warto zauważyć, jak owocowe, słodkie smaki równoważą łagodniejsze nuty. Postaraj się wyczuć delikatną kwasowość gruszek, jak i subtelny cynamon, wanilię i dąb.

Wypij kieliszek calvadosu przed lub po obiedzie. Wiele osób pije go jako aperitif. Inną opcją jest spożywanie po posiłku, aby wspomóc trawienie. Najlepiej jest poeksperymentować z obiema opcjami, aby zobaczyć, co najlepiej wpisze się w Twoje gusta. Odrobina calvadosu może także być wskazana pomiędzy daniami.

Jeśli chcesz poeksperymentować, dodaj odrobinę lodu. Jeżeli poczujesz się trochę przytłoczony intensywnością smaku, z rozcieńczeniem pomoże jedna lub dwie kostki lodu. Jeśli smak wciąż będzie zbyt mocny, dostosuj go do siebie.

Jak pić calvados? Koktajle

Kolejną ciekawą opcją będzie użycie tego ciekawego napoju w koktajlach. Jest to zachęcająca opcja dla wielbicieli picia alkoholi w ten sposób.

Pierwszą możliwością będzie klasyczny styl. Calvados możesz połączyć z syropem, a następnie dodać odrobinę Bittersa, np. Angostury. Podawaj w kieliszku koktajlowym z lodem. Udekoruj odrobiną skórki pomarańczy lub cytryny. Ozdabiając, pamiętaj, aby przekręcić dekorację na powierzchni naczynia, tak aby wycisnąć sok do drinka.

Możesz także połączyć calvados z cukrem i cynamonem. Do shakera dodaj także likier pomarańczowy i sok z cytryny. Napełnij shaker lodem, potrząśnij nim energicznie i przelej płyn do naczynia. Udekoruj skórką pomarańczy lub cytryny. Aby dodatkowo udekorować kieliszek koktajlowy, zwilż brzeg szklanki kawałkiem cytryny. Ostrożnie obtocz wilgotną krawędź w mieszance cukru i cynamonu. Spróbuj zrobić to równomiernie.

Na koniec ciekawa opcja dla miłośników piwa: wymieszaj piwo imbirowe i calvados tak, aby uzyskać lekki, letni koktajl. Podawaj w wysokim kieliszku. Dodaj lód i odrobinę Angostury. Całość dobrze będzie prezentować się z plastrem limonki.

Z jakim jedzeniem współgra ten trunek?

Dobrze wiedzieć, z czym łączyć ten napój jeśli chodzi o jedzenie. Świetnie sprawdzi się tutaj francuski duet: calvados i sorbet. Do miski włóż gałkę sorbetu jabłkowego. Następnie polej lód calvadosem. W Normandii tę przekąskę spożywa się jako środek do oczyszczania podniebienia po lub w trakcie posiłku.

Połącz calvados z deską serów, aby uzyskać elegancką przystawkę. Dobrze będzie skomponować go z serem pleśniowym, brie i innymi delikatnymi serami. Kremowość miękkich serów idealnie podkreślać będzie owocowe nuty tego alkoholu.

Jeśli szukasz lekkiej i prostej przystawki, połącz napój z tacą owoców. Jabłkowy smak alkoholu i inne owoce doskonale będą ze sobą współgrać.  Postaw zwłaszcza na morele, brzoskwinie, gruszki, oraz suszone śliwki i winogrona.

Materiał partnera