Zimą należy zwracać szczególną uwagę na dostarczenie organizmowi wszystkich składników, niezbędnych mu do prawidłowego funkcjonowania. Kluczowe są przede wszystkim produkty, dbające o odporność. W grudniu, styczniu oraz lutym najłatwiej bowiem o przeziębienie. Z czego komponować soki dbające o odporność? Na to pytanie odpowiadamy w naszym artykule.
Owoce bogate w witaminę C
W budowaniu naszej odporności kluczową rolę odgrywa przede wszystkim witamina C, czyli kwas askorbinowy. Nie tylko wzmacnia ona nasz organizm, ale również uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu, co przekłada się na szybsze gojenie ran, regenerację złamanych kości, a także piękny wygląd naszej skóry. Ewentualne niedobory witaminy C są natomiast szczególnie groźne dla kobiet w ciąży, a także w okresie laktacji, dla osób intensywnie ćwiczących, palących papierosy, a także dla osób starszych i chorujących na nadciśnienie lub cukrzycę. Na szczęście witamina C nie jest rzadkim składnikiem w powszechnie dostępnych produktach. Stosunkowo łatwo ją znaleźć w spożywanym jedzeniu. Po co warto zatem sięgnąć?
Pięć porcji owoców i warzyw dziennie
Nie bez przyczyny mówi się o tym, że powinniśmy spożywać co najmniej pięć porcji owoców i warzyw dziennie. To w nich bowiem kryje się najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Te produkty zawierają również najwięcej witaminy C. Największą dawkę można znaleźć w aceroli, jagodach camu camu, dzikiej róży oraz rokitniku. Nie znajdziemy ich jednak w pierwszym lepszym sklepie. Bardziej dostępne źródła kwasu askorbinowego to natomiast kapusta, brukselka, brokuły, kalafior, jarmuż, szpinak, natka pietruszki, papryka, kiwi oraz truskawka. Te owoce i warzywa można spożywać w różnorodnej formie – samodzielnie, jako dodatek do obiadu, pożywna sałatka albo świeżo wyciśnięty sok. Fanom napojów polecamy zakup elektrycznej wyciskarki do cytrusów – https://hurom.pl/Elektryczna-wyciskarka-do-cytrusow-dlaczego-warto-blog-pol-1576054193.html.
Jak komponować soki wzmacniające odporność?
Tworząc soki wzmacniające odporność mamy nieograniczone możliwości. Możemy postawić wyłącznie na owoce, ale również wymieszać je z warzywami. Dobrym pomysłem jest też dodatek orzechów albo nasion, które stanowią znakomite źródło białka, a także przypraw, w tym chociażby imbiru, chili, cynamonu, a także kurkumy. Polecamy między innymi sok, składający się z pęczka natki pietruszki, dużej garści świeżego jarmużu, dużej garści szpinaku, dwóch jabłek, jednego banana, jednego kiwi, plastra imbiru, połowy cytryny oraz jednej szklanki niegazowanej wody mineralnej. Składniki wystarczy włożyć do wyciskarki do owoców, a gotowy sok pełen witamin otrzymamy po kilku minutach.
Materiał partnera zewnętrznego