Sery z grilla – jak grillować ser?

0
205
Sery z grilla – jak grillować ser
Sery z grilla doskonale komponują się nie tylko ze świeżym pieczywem czy też grillowanymi warzywami, ale również sprawdzą się jako dodatek do orzeźwiających sałatek oraz jako samodzielna przystawka podana z różnymi sosami | fot.: materiał partnera

Grillowany ser to doskonała alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych na ruszcie mięs. Świetnie komponuje się z grillowanymi warzywami, sprawdza się jako samodzielna przystawka oraz dodatek do letnich sałatek. Jakie sery na grilla wybrać? Czy można grillować gatunki pleśniowe? Dowiedz się, jak wybrać najlepsze sery na grill.

Grillowany ser – jakie gatunki wybrać?

Dużą popularnością cieszy się ser halloumi, który należy do serów półtwardych, cechujących się dość dużą elastycznością, dzięki czemu po ugrillowaniu jest zwarty i się nie topi ani też nie kruszy. Podobnie zachowuje się nasz rodzimy oscypek. Jednak to nie jedyne gatunki sera, jakie można poddać cieplnej obróbce.

Sery z grilla, takie jak odmiany pleśniowe, również można ugrillować. Camembert naturalny, ser brie, gorgonzola czy też ser bleu de bresse doskonale smakują na ciepło, a to dzięki charakterystycznej, miękkiej konsystencji i wyraźnemu aromatowi. Wiele osób boi się grillowanych serów pleśniowych z tego względu, iż szybko stają się miękkie i ulegają stopnieniu. Niepotrzebnie, wystarczy jedynie wiedza o tym, jaki rodzaj sera wybrać i jak go przygotować. Otóż okazuje się, że nie każdy ser pleśniowy nadaje się do grillowania.

Jakie sery na grilla wybrać z gatunku miękkich, podpuszczkowych? Mleczarnia Turek posiada w swojej ofercie trzy rodzaje sera Camembert Na Grill: NaTurek Camembert Na Grill z sosem mango chutney dla miłośników słodko-pikantnych smaków, NaTurek Camembert Na Grill z sosem żurawinowym to klasyczna przystawka dla osób, które doceniają przełamanie słodkiego smaku lekką nutą kwaskowatości oraz NaTurek Camembert Na Grill z posypką paprykową o charakterystycznym posmaku sosu barbeque. Dlaczego warto zdecydować się na sery Mleczarni Turek? Wyróżnia je sposób przygotowania – twarda, zewnętrzna część sera sprawia, że nie wycieka ze środka, zachowując swój kształt. Jednocześnie środek staje się przyjemnie płynny i jedwabiście kremowy.

Masz ochotę na grillowany ser, ale nie masz możliwości jego przyrządzenia? Sięgnij po NaTurek Camembert Na Ciepło, które można przygotować w domu na patelni grillowej. Poznaj całą ofertę produktów dostępną na stronie www.mleczarniaturek.pl.

Oczywiście nie tylko wspomniany camembert z grilla będzie zachwycał gości. Na grill można położyć twarde, pełnotłuste odmiany sera żółtego, takie jak ser gouda, edamski lub mazurski, a także ser typu mozzarella oraz feta. Jednak nie kładziemy ich bezpośrednio na ruszcie, lecz grillujemy owinięte w folii aluminiowej, położone na specjalnych tackach lub też ułożone na warzywach lub pieczywie. Sama obróbka termiczna jest bardzo krótka – wystarczą zaledwie 3-4 minuty, dlatego ser żółty grillujemy tuż przed samym podaniem dania.

Grillowany ser – czy rodzaj grilla ma znaczenie?

Tak naprawdę nie ma żadnych ograniczeń w przypadku tak przygotowywanego nabiału. Grillowane sery można przygotować na urządzeniach zarówno elektrycznych, gazowych, jak i tradycyjnych węglowych. Jedynie w ostatnim przypadku trzeba uważać i kontrolować wysokość ognia i temperaturę.

Czy można grillować sery w porze jesienno-zimowej? Tutaj z pomocą przychodzą kuchenne gadżety, takie jak patelnie grillowe, małe grille elektryczne oraz piekarniki z funkcją grilla.

Sery z grilla – jak je odpowiednio przygotować?

Camembert z grilla z Mleczarni Turek wystarczy wyjąc z opakowania i położyć bezpośrednio na dobrze naoliwionym ruszcie. Amatorzy chrupkości mogą obtoczyć go wcześniej w jajku oraz panierce panko, by nadać serowi charakterystycznej chrupkości. Camembert na grill można również dodatkowo zamarynować około 30 minut przed wyłożeniem na ruszt. Najlepiej sprawdzi się do tego mieszanka dobrej oliwy z oliwek oraz przypraw (takich jak tymianek, słodka papryka oraz cząber).

Jak nadać serom charakterystyczny wzorek grillowanej kratki? Wystarczy rozgrzać dobrze ruszt i położyć na 15 sekund ser, następnie obrócić go o 90° i czynność powtórzyć. Camembert przekładamy na deskę lub tackę do grillowania i kontynuujemy obróbkę – trwa to około 15-20 minut, w zależności od temperatury grilla.

Sery żółte wymagają większej uwagi – kroimy je w grubsze, 2-3 cm kawałeczki, które owijamy z folię aluminiową lub też kładziemy bezpośrednio na warzywach lub pieczywie. Podobnie też traktujemy mozzarellę oraz ser feta – w przypadku tego ostatniego pamiętajmy, że jest z natury bardzo słony i nie trzeba go w żaden sposób doprawiać.

Podczas grillowania serów nie możemy zapomnieć o jednej zasadzie – nie wolno ich nakłuwać ani też często przewracać widelcem! Używamy jedynie łopatki lub szczypiec do grilla, które pozwolą jednym, płynnym ruchem zmienić stronę.

Z czym podawać grillowane sery?

Sery z grilla doskonale komponują się nie tylko ze świeżym pieczywem czy też grillowanymi warzywami, ale również sprawdzą się jako dodatek do orzeźwiających sałatek oraz jako samodzielna przystawka podana z różnymi sosami. Do najpopularniejszych zalicza się konfiturę żurawinową, słodkie dżemy owocowe (najczęściej truskawkowy oraz morelowy), a także słodko-pikantne chutneye z cebuli i mango.

Miłośnicy mięsa powinni skosztować połączenia sera grillowanego z dodatkiem plasterków boczku. Podobnie jak w przypadku klasycznego sera camembert, tak i tutaj możemy podać go na ciepło z dodatkiem miodu oraz orzechów włoskich.

Smakiem grillowanych serów można cieszyć się niemal cały rok. Wystarczy jedynie sięgnąć po specjalną odmianę sera camembert na grill, by móc cieszyć się wyrazistymi smakami nabiału i móc odkrywać nowe połączenia smakowe.

Materiał partnera