Przygotuj pyszną zupę kapuścianą!

0
1596
Pyszna i zdrowa zupa kapuściana
Zupa kapuściana to źródło witamin z grupy B, A, K, E, C. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jeżeli lubicie kwaśne smaki, to zupa kapuściana na pewno przypadnie Wam do gustu! Jest pożywna i posiada wiele właściwości odżywczych. Jak zatem przygotować idealną zupę kapuścianą, by zajadać się nią ze smakiem? Dajemy sprawdzony przepis!

Zupa kapuściana a kalorie

Nim przejdziemy do przepisu na kapuśniak, opiszmy kilka najważniejszych właściwości, które ta właśnie potrawa posiada. Jako że głównym składnikiem takiej zupy jest oczywiście kapusta, pierwszą cechą, o której warto wspomnieć jest jej niska kaloryczność. Kapusta zalicza się do najmniej kalorycznych warzyw. Za tym idzie fakt, że zupa kapuściana jest idealna dla osób na diecie. Po takiej zupie nie ma nieprzyjemnego uczucia przepełnienia, pomimo że zupa kapuściana zwykle jest pożywna i dostarcza sporej dawki energii.

Zupa kapuściana to bogactwo witamin!

Zupa kapuściana to źródło witamin z grupy B, A, K, E, C. Dostarcza sporą ilość potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Zupa z kapusty powinna na dobre zagościć w tygodniowym lub chociaż miesięcznym menu.

Zupa kapuściana – przepis

Aby przygotować pożywną wersję zupy kapuścianej, należy przygotować:

  • 1 główkę kapusty;
  • 4 duże pomidory malinowe;
  • 2 średniej wielkości cebule;
  • pół pęczka selera naciowego;
  • pęczek koperku;
  • 1 paprykę czerwoną;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego;
  • 2 litry wody;
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz.

Zupa kapuściana – przygotowanie

Przygotowanie zupy z kapusty rozpoczynamy oczywiście od umycia i przygotowania wszystkich warzyw. Kapustę należy poszatkować lub drobno pokroić. Przełożyć do dużego garnka. Obrać pomidory ze skórki (najlepiej poprzez ich sparzenie w gorącej wodzie). Pokroić na kilka części (podczas gotowania, pomidorki się rozpadną). Seler, koperek, paprykę i cebulę – drobno pokroić i przełożyć do garnka z kapustą. Dodać pokrojony czosnek, wrzucić przyprawy i zalać dwoma litrami wody.

Zupę należy przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 30 minut – od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie należy dodać do garnka koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 10 minut – aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.


Materiał partnera zewnętrznego