Poznaj siłę czosnku! Oto jego właściwości

0
853
Czosnek
Regularne spożywanie czosnku wspiera pracę organizmu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Czosnek to warzywo znane i chętnie stosowane już od czasów starożytnych. Sięgali po niego m.in. Egipcjanie w czasach faraonów czy Chińczycy. Jego popularność wynika przede wszystkim z walorów smakowych – doskonale dopełnia smak wielu potraw. To jednak nie wszystko. Czosnek zawiera również substancje, które wspomagają prawidłową pracę organizmu.

Historia czosnku (łac. Allium sativum) jest niemal tak stara, jak historia ludzkiej cywilizacji. Był on podawany w Starożytnych Chinach ludziom po wykonaniu ciężkiej pracy. Otrzymywali go także ci, którzy budowali egipskie piramidy. W Polsce pojawił się w średniowieczu, zajmując istotne miejsce zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Tak jest do dzisiaj.

Jakie właściwości ma czosnek?

Czosnek pospolity jest źródłem licznych witamin i minerałów. Zawiera m.in.:

  • witaminy z grupy B – B1, B2 oraz PP,
  • prowitaminę A,
  • wapń,
  • siarkę,
  • potas.

Istotne jest również to, że warzywo zawiera alliinę. To siarkoorganiczny związek chemiczny – aminokwas zawierający siarkę. Substancja ta jest uznawana za prekursora charakterystycznego smaku oraz intensywnego zapachu czosnku. Gdy ząbek czosnku jest miażdżony, alliina ulega przemianie w allicynę – fitoncyd, który wspiera prawidłową pracę organizmu.

Allicyna zawarta w czosnku wspomaga:

  • pracę układu odpornościowego,
  • funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego,
  • utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu we krwi.

Warto więc włączyć to warzywo do swojej diety. Doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu potraw nie tylko kuchni polskiej, ale także np. greckiej, włoskiej czy orientalnej. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić z jego ilością – aromat warzywa może przyćmić smak pozostałych składników.

Czosnek bezzapachowy – jak to działa?

Regularne spożywanie czosnku wspiera pracę organizmu. Pojawia się jednak „niewielki” problem związany ze specyficznym aromatem warzywa. Zjedzenie większej ilości czosnku może być przyczyną powstania nieprzyjemnego zapachu z ust. Za tę woń jest odpowiedzialna właśnie allicyna. Dla wielu osób nie jest to problemem. Jednak są tacy, którzy chcieliby skorzystać z właściwości czosnku, ale bez narażania się na przykry zapach. Rozwiązaniem może być czosnek bezzapachowy, dostępny w postaci suplementu diety.

Produkty takie są dostępne w postaci kapsułek. Na rynku są dostępne suplementy, które powstają przy wykorzystaniu naturalnych składników, a konkretnie cebuli czosnku. To z nich tworzony jest ekstrakt zawierający alliinę oraz enzymy czosnku. Ta postać produktu pozwala wyeliminować przykrą woń warzywa bez utraty jego korzystnych właściwości. Można przyjmować ją bez obaw, ciesząc się świeżym oddechem i wspomagając prawidłową pracę organizmu.


Materiał partnera zewnętrznego