Jak smacznie przyrządzić awokado?

0
908
Awokado idealnie komponuje się zarówno z kanapkami, jak i wszelkiego rodzaju makaronami oraz sałatkami | fot.: Fotolia

Awokado od kilku lat stanowi absolutny hit w kuchniach całego świata. Co sprawia, że ten owoc cieszy się, aż tak dużą popularnością i jak go smacznie przyrządzić?

W poniższym poradniku przedstawimy najciekawsze informacje na temat tego niezwykłego owocu. Podpowiemy jak w prawidłowy sposób kroić go i podawać, a ponadto wskażemy Ci kilka oryginalnych przepisów z awokado w roli głównej.

Co kryje w sobie awokado?

Awokado to niezwykły owoc, który posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się on bogatą zawartością składników odżywczych, które hamują proces wchłaniania się złego cholesterolu i uzupełniają nasz organizm o zestaw niezbędnych witamin (w tym witaminy B1 i B2, oraz E, D i C). Awokado idealnie komponuje się zarówno z kanapkami, jak i wszelkiego rodzaju makaronami oraz sałatkami. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, awokado nazywane jest owocem maślanym.

Jak kroić i podawać awokado?

Do spożycia powinniśmy wybierać tylko dojrzałe owoce charakteryzujące się miękkością miąższu, łatwego do rozdrobnienia widelcem. Aby prawidłowo podać awokado, najpierw powinniśmy przekroić je wzdłuż (na pół), a następnie na ćwiartki. Dalej możemy podawać awokado według uznania, krojąc je w drobną kostkę, lub formując w małe kuleczki przy pomocy specjalnej łyżeczki. Pamiętaj jednak, aby przed każdym podaniem skropić delikatnie niniejszy owoc przy pomocy świeżej cytryny, lub limonki.

Kilka sprawdzonych przepisów z awokado w roli głównej

Pasta z awokado (Guacamole)

To jedna z najstarszych form podania niniejszego owocu, która świetnie sprawdza się jako letni dodatek do świeżych tostów lub lekkich sałatek. Aby przyrządzić mniejszą potrawę należy wybrać jedno dojrzałe awokado, obrać je, a następnie rozdrobnić widelcem i skropić sokiem z połowy limonki. Do smaku można dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz czosnek, sól, pieprz i liść kolendry.

Nadziewane awokado

W celu przyrządzenia nadziewanych łódeczek z awokado należy przygotować: jedną puszkę tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory i paprykę, jako na twardo, sok z limonki oraz 4 owoce awokado. Dojrzałe awokado przekrajmy na pół i wyciągamy z niego odrobinę miąższu oraz pestkę. Miąższ łączymy z wyżej wymienionymi składnikami i przyprawiamy według uznania. Następnie skrapiamy przygotowane łódeczki z awokado sokiem z limonki i nadziewamy je farszem. Całość można posypać mozzarellą i delikatnie zapiec.

Chłodnik z awokado

Awokado to owoc, który idealnie nadaje się do przyrządzenia wspaniałego letniego chłodnika. Do sporządzenia niniejszego dania potrzebujemy: trzy zielone ogórki, jedno dojrzałe awokado, pęczek szczypiorku, kilka liści świeżej mięty oraz szklankę maślanki. Wszystkie wyżej wymienione składniki rozdrabniamy przy pomocy blendera, a następnie dodajemy do nich maślankę i doprawiamy według uznania. Przygotowany chłodnik należy włożyć na kilka godzin do lodówki, a następnie posypać delikatnie świeżym szczypiorkiem.

Awokado to niezwykły owoc, który dzięki swojemu smakowi oraz ogromnej ilości składników odżywczych powinien stanowić jeden z najważniejszych składników naszej diety.


KZI