Jak rozpoznać dobrą wędlinę?

0
492
wartościowa wędlina
Obowiązkową czynnością każdego konsumenta powinno być zapoznanie się z dokładną informacją dotyczącą składu wędliny | fot.: materiał partnera

Wybór wędliny może okazać się trudny, ponieważ praktycznie w każdym sklepie można znaleźć wiele różnych gatunków szynek. Niestety nie każdy produkt jest wartościowy. Większość wędlin zawiera niezliczoną ilość chemicznych dodatków, które bardzo źle wypływają na ludzki organizm, regularnie go zatruwając. Jak zatem rozpoznać dobry gatunek szybki? Oto kilka podpowiedzi.

  1. Czytanie składów – obowiązkowa czynność
  2. Sprawdzanie opinii o producentach
  3. Warunki przechowywania wędlin

Czytanie składów – obowiązkowa czynność

Obowiązkową czynnością każdego konsumenta powinno być zapoznanie się z dokładną informacją dotyczącą składu wędliny. Każdy producent ma obowiązek przedstawić wszystkie składniki, jakie zostały wykorzystane do produkcji żywności. Taką informację można zauważyć między innymi na wędlinach, jakie oferuje Schronisko Bukowina. Przede wszystkim warto dowiedzieć się, jakie elementy nie powinny znaleźć się w wysokiej klasy szynkach. Do takich składników należą przede wszystkim: białko sojowe, błonnik i skrobia roślinna. To właśnie te elementy wchłaniają dużą ilość wody, a to oznacza, że większą część wędliny tego typu może stanowić woda, a nie mięso. Kolejne składniki, które nie świadczą o wysokiej jakości szybki to karageny oraz gumy roślinne. Mają one za zadanie poprawić konsystencję produkty. Weryfikując etykiety, warto także sprawdzić, jaki procent wyrobu stanowi solanka. Poprawnie przygotowana wędlina nie może zawierać więcej niż 10%. 

Zwróćmy także uwagę na różnorodne barwniki, emulgatory oznaczone symbolem E oraz elementy dodające zapach. Te chemiczne substancje są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Ich nadmierne spożywanie może prowadzić do rozwoju nowotworów. Dlatego dobrze przyrządzona wędlina według prawidłowej receptury takich składników nie zawiera. Kluczową rolę odgrywa także wygląd produktu. Nafaszerowana chemią wędlina jest idealna. Ma piękny różowy kolor i zapach. Dobrej jakości szynka bez ulepszaczy często ma niejednolitą, szarawą barwę. Duże znaczenie odgrywa także cena. Bardzo tania wędlina to prawdopodobnie wyrób na bardzo niskim poziomie. Najcześciej koszt za kilogram wynosi ponad 35 zł, chociaż nie jest to oczywiście ostateczny wyznacznik. Dlatego najważniejszą rzeczą jest przeanalizowanie składu. 

Sprawdzanie opinii o producentach

Kolejna kwestia, jaka powinna pomóc w wyborze dobrej jakości wędliny, to sprawdzenie opinii o producencie. Na rynku jest wiele firm specjalizujących się w produkcji szynek, niestety nie każda oferuje produkty z najwyższej półki. Masowa produkcja i bardzo niskie ceny raczej świadczą o kiepskich produktach. Dlatego szukając pysznej wędliny, która będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu, warto sprawdzić informacje o producencie. Jeśli dana firma zajmuje się produkcją szynki w mniejszych ilościach, to można mieć nadzieję, że dany produkt faktycznie jest dobrze przygotowany. Dodatkowo firma powinna zamieszczać na swojej stronie dokładną informację o sposobie wytwarzania artykułów spożywczych. 

Warunki przechowywania wędlin

Równie ważne jest, jak przechowywana jest wędlina. Mięso bardzo szybko się psuje, dlatego musi zostać umieszczone w chłodziarkach. W sklepach spożywczych są to specjalne urządzenia, które pozwalają utrzymać odpowiedni stopień temperatury. Oczywiście sprzęty muszą być codziennie czyszczone, aby żywność przechowywana była w higienicznych warunkach. W momencie czyszczenia detergentami mięso powinno być wyjmowane i przenoszone do innej lodówki, dzięki czemu żadne detergenty nie dostaną się do jedzenia. 

Materiał partnera