Dania jednogarnkowe – szybkie i proste przepisy na smaczne posiłki

0
303
Zupa meksykańska
Zupa meksykańska jest pikantna i pełna smaków | fot.: stock.adobe.com

Pełnowartościowy obiad nie musi składać się z ziemniaków, surówki i tradycyjnego kotleta. Wypróbuj przepyszne dania jednogarnkowe, które podbiją serca twoich domowników! Nie potrzebujesz wielu przyrządów kuchennych, większość składników wystarczy pokroić i dodać do wspólnego garnka.

Garnek chłopski

Jest to potrawa niezwykle sycąca, zawierająca typowo polskie składniki. Przygotuj 800 g kiełbasy (najlepiej wędzonej), 1,5 kg ziemniaków, 2 duże cebule, 500 g pieczarek, 3 czerwone papryki, 2/3 puszki kukurydzy, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej do smażenia oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek granulowany i zioła prowansalskie. Najpierw pokrój kiełbasę w plasterki. Możesz ją podsmażyć na patelni, lub na dno dużego garnka wlać olej i zacząć od razu w nim. W ten sam sposób podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Potem wszystko dodaje się już do wspólnego garnka: posiekaną cebulę oraz umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i papryki. Dopraw do smaku, smaż 20 minut, po czym wlej 1 szklankę wody. Potrawę należy dusić do miękkości warzyw. Na koniec wystarczyć dodać kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Gotowe!

Gulasz z parówkami

Parówki kojarzą się z niezdrową przekąską. Jeśli jednak z dobrej jakości parówek stworzysz przepyszny gulasz, staną się sycącym obiadem! Do przygotowania gulaszu potrzebujesz: 500 g parówek (około 8 sztuk), 200 g boczku pieczonego, 500 g pieczarek, 1 czerwoną paprykę, 1 dużą cebulę, posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (1 słoiczek), 1 litr bulionu – może być rozrobiony z dwóch kostek rosołowych oraz pieprz, 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki chili i 1 łyżkę mąki pszennej. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni (lub od razu w garnku). Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a potem: pokrojone w plasterki pieczarki i parówki. Następnie dołóż pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Wlej około 750 ml bulionu i duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj posiekany czosnek, dopraw przyprawami. Do pozostałego bulionu wsyp łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do garnka. Ponownie wymieszaj. Z tak prostych składników powstało naprawdę pyszne i sycące danie! Gulasz podawaj z chlebem.

Zupa meksykańska

Ze względu na bogactwo składników i gęstość, często nazywana jest też garnkiem meksykańskim. Ostra i gęsta, doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Przygotuj po 1 puszce: kukurydzy, fasoli białej, fasoli czerwonej i pomidorów w kawałkach, a także: 1 paprykę czerwoną, 1 paprykę żółtą, 1 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki), 1 dużą cebulę, 4-5 ząbków czosnku, 1 przyprawę meksykańską, 0,5 litra bulionu, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki vegety, 2 łyżki maggi, sól i pieprz. Mięso należy podsmażyć na oleju na patelni z posiekaną cebulą, czosnkiem i przyprawą meksykańską, a następnie przełożyć do dużego garnka. Teraz trzeba dodać wszystkie puszki (z zalewami, nie należy ich odsączać) oraz  rosół. Dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj około 30 minut. Zupa meksykańska jest pikantna i pełna smaków. Spodoba się wszystkim miłośnikom kuchni meksykańskiej lub orientalnej.

Prezentowane przepisy mają kilka wspólnych cech: są bardzo proste, a do ich przygotowania nie potrzebujesz bogato wyposażonej kuchni. Czasem wystarczy tylko jeden garnek, aby stworzyć pyszny obiad dla całej rodziny!


KSI