Cappuccino czy flat white? Sprawdź, która kawa skradnie twoje serce

0
52
filiżanka cappuccino
Klasyczne cappuccino można wzbogacić syropami lub innymi dodatkami. Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, wypróbuj pyszne egzotyczne cappuccino, które zaskakuje kremową konsystencją i wspaniałym owocowym aromatem | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kawę kochają miliny osób na całym świecie. Jest doceniana nie tylko ze względu na znakomity, jedyny w swoim rodzaju smak, lecz także inne jej właściwości, czyli wpływ na samopoczucie, koncentrację i pamięć. Warto więc wypić filiżankę kawy przed aktywnym, pełnym wyzwań dniem. Który rodzaj napoju wybrać, jeśli tradycyjne espresso jest dla nas zbyt mocne?

Proste sposoby na złagodzenie smaku kawy

W zależności od gatunku, pochodzenia i rodzaju obróbki, kawa może mieć zupełnie inny smak, kolor i aromat. Jednak zawsze klasyczne espresso ma charakterystyczny gorzkawy, czasem lekko kwaskowaty smak, za którym nie każdy przepada. Prostym sposobem na złagodzenie smaku kawy jest oczywiście dodanie mleka. Właśnie dzięki temu prostemu zabiegowi wiele lat temu powstały dwa wyśmienite warianty kawy z mlekiem: cappuccino oraz flat white.

Czym się różni cappuccino od flat white?

Ojczyzną słynnego na całym świecie cappuccino są Włochy, a nazwa tego wspaniałego napoju pochodzi od koloru habitów noszonych przez tamtejszych zakonników. Kawa ta została rozpowszechniona po II wojnie światowej, kiedy to w restauracjach i kawiarniach pojawiły się ekspresy ciśnieniowe. Bazą cappuccino jest espresso, do którego dodaje się spienione mleko w taki sposób, aby na wierzchu utworzyła się warstwa kremowej gęstej pianki. Według włoskich standardów klasyczne cappuccino powinno składać się z 40 ml espresso i 200 ml dobrze spienionego mleka.

Pochodząca z Australii lub Nowej Zelandii kawa flat white różni się od cappuccino przede wszystkim proporcjami składników. Jest ona przygotowywana z jednej lub dwóch porcji espresso, które zalewa się podwójną ilością gorącego (czasami bardzo lekko spienionego) mleka. Nazwa flat white, czyli „biała płaska” sugeruje, że na powierzchni tego wyjątkowo delikatnego napoju nie powinno być pianki. Kawę flat white, podobnie jak cappuccino, najlepiej serwować w filiżance lub niewielkim kubku (w przypadku użycia podwójnego espresso).

Pyszne cappuccino bananowe

Klasyczne cappuccino można wzbogacić syropami lub innymi dodatkami. Jeśli lubisz poznawać nowe smaki, wypróbuj pyszne egzotyczne cappuccino, które zaskakuje kremową konsystencją i wspaniałym owocowym aromatem. Najpierw zaparz espresso do filiżanki. Następnie spień mleko, dodaj do niego odrobinę syropu bananowego, wymieszaj i delikatnie przelej do kawy. Powstałą na wierzchu napoju piankę udekoruj pokruszonymi chipsami bananowymi oraz wiórkami czekoladowymi. Cappuccino podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Subtelna flat white z cynamonem

Aby przyrządzić ten delikatny napój mleczny, warto wykorzystać kapsułki od NESCAFÉ® Dolce Gusto®. W każdej kapsułce Flat White zamknięto mleko i mocne espresso. Wystarczy tylko włożyć kapsułkę do ekspresu, wcisnąć odpowiedni przycisk i już po chwili możesz cieszyć się bogatym aromatem kawy. Wierzch napoju możesz posypać szczyptą mielonego cynamonu – i gotowe! Kawa flat white powinna być podawana zaraz po przyrządzeniu, kiedy jest jeszcze gorąca i najbardziej aromatyczna.

Cappuccino czy flat white… która kawa lepsza?

Choć ich historia zaczęła się na różnych kontynentach, cappuccino i flat white mają ze sobą wiele wspólnego. Przede wszystkim łączy je baza w postaci espresso oraz gorące mleko, łagodzące intensywny smak kawy. Obydwa napoje możesz przygotować dzięki ekspresowi NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Który z nich skradł twoje serce? Pokryte gęstą pianką kremowe cappuccino czy wyjątkowo delikatna i aromatyczna flat white? Jeśli wypróbujesz obie kawy, na pewno szybko wybierzesz ulubieńca!


Materiał partnera zewnętrznego