5 szybkich faktów o domowych lodach

0
163
dwójka dzieci jedząca lody z pucharków
Domowe lody to moc możliwości, jeśli chodzi o smaki, a także pewność w kwestii wysokiej jakości wyrobów | fot.: materiał partnera

Lody rzemieślnicze już od kilku lat skutecznie wypierają zimne smerfowe przekąski, które wielu z nas pamięta z czasów, gdy było się dzieckiem. Spore grono osób podejmuje również próbę przygotowywania słodkości tego typu w warunkach domowych. Wbrew pozorom nie jest to szczególnie trudne, a generuje niezmierzoną satysfakcję i daje pewność, że wszystkie składniki użyte w procesie produkcji są świeże i wysokiej jakości.

Domowe lody – tuczące, czy wręcz przeciwnie?

Lody to tak naprawdę tłuszcz, sporo białka oraz cukier. Do ich stworzenia najczęściej stosuje się mleko, słodką śmietankę lub mleko w proszku, choć oczywiście nie są to jedyne możliwe opcje. Jeśli lody zawierają duże ilości wymienionych produktów, to ciężko byłoby mówić o tym, że są one przekąską, która wpływa korzystnie na zrzucanie wagi.

Lody domowe to jednak znacznie więcej możliwości. Osoby będące na diecie mogą przygotować ten zimny deser, znacząco obniżając jego kaloryczność. Wystarczy, że użyją jogurtu naturalnego w formie bazy i dodadzą do niego np. świeże owoce sezonowe. Takie lody z powodzeniem można serwować w pięknych, dedykowanych do tego naczyniach, co sprawi, iż nawet w warunkach domowych będą one prezentowały się nad wyraz smacznie. Inspiracji można poszukać na stronie: https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki

Z truskawek, czy o smaku truskawkowym?

Chyba każdy zauważył, że lody o smaku truskawkowym nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwymi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami. Desery tego typu, powszechnie dostępne w lodziarniach, są zazwyczaj produkowane ze sztucznych substancji, które nadają im smak, gęstość i kolor.

Można weryfikować to, co jest przez nas spożywane, poprzez czytanie etykiet i zagłębianie się w rozwinięcie zawartych na nich skrótów. Przygotowując lody w warunkach domowych, korzystamy z naturalnych składników, co sprawia, że taki deser jest znacznie zdrowszy i o wiele smaczniejszy.

Sam decydujesz, na co masz ochotę

Lodziarnie nakładają na kupujących potężne ograniczenia. Nawet te, które serwują wysokiej jakości lody rzemieślnicze, oferują zazwyczaj smaki podstawowe – zwykle jest śmietanka i czekolada – oraz kilka dodatkowych propozycji, które zmieniają się każdego dnia.

Jednak lody domowe znacząco otwierają możliwości, ponieważ każdy może przygotować dokładnie takie, na jakie ma ochotę w danej chwili. Pamiętajmy również, że wystarczy później oprawić słodycze w dekoracyjne naczynie, żeby nabrało jeszcze więcej atrakcyjności. Wiele ciekawych inspiracji można znaleźć w innej publikacji: Pucharek do lodów – czy wiesz, jak przygotować wykwintny deser?

Niekoniecznie na bazie jajek

Wiele przepisów na domowe lody bazuje na jajkach i bitej śmietanie. Takie desery mają specyficzny posmak, który jest lubiany przez wiele osób. Znaleźć można jednak również dość liczne grono przeciwników takiego rozwiązania. Warto wiedzieć, że zimne desery można z powodzeniem przygotowywać również bez stosowania jajek – skutecznie zastępując je tłuszczem roślinnym, bananami lub masłem kakaowym.

Tutaj znów należy zwrócić uwagę na fakt, iż przygotowywanie lodów w warunkach domowych niesie ze sobą sporo swobody. Desery dostępne w lodziarniach to zazwyczaj opcje niskobudżetowe, a co za tym idzie, nie zawsze ich smak odpowiada oczekiwaniom klientów.

Lody wegańskie w zasięgu ręki

Coraz więcej osób docenia uroki życia w zgodzie z założeniami weganizmu, czyli diety, której podstawą jest całkowite odrzucenie nie tylko mięsa, ale w ogóle wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Mowa oczywiście o krowim mleku, serach, maśle i innych podobnych. Na rynku jednak wciąż brakuje wegańskich propozycji, jeśli chodzi o lody. Weganie skazani są na sorbety, których smak i konsystencja nie zawsze porywa kubki smakowe. Istnieje wiele metod produkcji własnych lodów, które przypominają tradycyjne śmietankowe lub inne, ale zachowujące ich wygląd i gęstość.

Domowe lody to moc możliwości, jeśli chodzi o smaki, a także pewność w kwestii wysokiej jakości wyrobów. Warto pamiętać, że przygotowanie takiego deseru wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Wystarczy spędzić kilka chwil w kuchni, aby móc potem delektować się smakiem swojej pracy.


Materiał partnera zewnętrznego