Wyciskarka wolnoobrotowa – jaką wybrać?

0
635
sok z egzotycznych owoców
Bez względu na to, jaka wyciskarka wolnoobrotowa najbardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom, pamiętaj, że soki, które dzięki niej przygotujesz, będą skarbnicą witamin | fot.: stock.adobe.com

Myślisz o kupnie wyciskarki wolnoobrotowej do warzyw i owoców? Zastanawiasz się, jaki rodzaj i który model będzie najlepszy dla Ciebie i dla Twojej rodziny? Zapewne zauważyłeś już, że wybór na rynku jest ogromny, a ceny poszczególnych wyciskarek mogą się diametralnie między sobą różnić. Jeżeli wciąż nie jesteś pewien, jaka wyciskarka wolnoobrotowa sprawdzi się w Twojej kuchni najlepiej, ten tekst jest stworzony właśnie dla Ciebie.

Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa

Wyciskarki wolnoobrotowe mogą być pionowe lub poziome. Te pierwsze charakteryzują się tym, że zawsze wyposażone są w jeden ślimak. Natomiast te drugie mogą być wyposażone zarówno w jeden, jak i w dwa ślimaki. Wyciskarka wolnoobrotowa pionowa to taka, w której wałek ślimakowy znajduje się w pionie – pozwala to wrzucić użytkownikowi składnik, którym wyciskarka następnie sama się zajmie. Taka wyciskarka to rozwiązanie przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie stosunkowo krótki czas przygotowania soku – wyciskanie jest szybkie i przyjemne. Poza tym modele takich wyciskarek są zwykle bardzo uniwersalne, kompaktowe, nie zajmują zbyt dużo miejsca w kuchni i nie wymagają długiego czyszczenia. Warto też wspomnieć, że niektóre wyciskarki zawierają specjalne przystawki, dzięki którym można domowym sposobem wyprodukować lody, sorbety czy koktajle. Dużą ich zaletą jest także niższa cena.

Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma

Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma to taka, w której wałek ślimakowy znajduje się w poziomie, dlatego też użyte do wyciśnięcia soku składniki trzeba zwykle popchać, używając specjalnego elementu dołączonego do urządzenia. W przeciwieństwie do wyciskarek pionowych czas przygotowania soku jest zazwyczaj dłuższy, jednak trzeba pamiętać, że wyciskarka pozioma charakteryzuje się bardzo dużą wydajnością – z takiej samej ilości składnika uzyskuje się dzięki niej więcej soku. Świetnie radzi sobie też z twardymi składnikami (takimi jak na przykład marchew czy korzeń selera) – uzyskany sok jest smaczny i klarowny. Wyciskarka pozioma zajmuje nieco więcej miejsca na blacie w kuchni niż pionowa, a czas jej mycia jest trochę dłuższy. Bez problemu poradzi sobie ona jednak nie tylko z bardzo twardymi warzywami korzeniowymi, ale także z ziołami, warzywami liściastymi czy ziarnami. Wyższa cena w przypadku tego typu wyciskarek idzie w parze z doskonałą wydajnością oraz bardzo dokładną obróbką składników.

Bez względu na to, jaka wyciskarka wolnoobrotowa najbardziej odpowiada Twoim oczekiwaniom, pamiętaj, że soki, które dzięki niej przygotujesz, będą skarbnicą witamin, enzymów i substancji odżywczych!


Materiał partnera zewnętrznego