Nowoczesna zastawa obiadowa – sposób na atrakcyjne serwowanie dań

0
1456
Zastawa obiadowa
Zastawa stołowa w znaczącej mierze wpływa na atrakcyjność serwowanych dań. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Zastawa stołowa w znaczącej mierze wpływa na atrakcyjność serwowanych dań. Talerze o ciekawym kształcie czy zdobieniach mogą stać się niezwykle dekoracyjnym elementem podawania potraw. Nakrycie stołu podczas ważnych uroczystości z pewnością ma duże znaczenie, dlatego warto zastanowić się nad wyborem nowoczesnego kompletu naczyń. Do wyboru mamy nie tylko klasyczne, okrągłe naczynia z porcelany, ale i oryginalne kształty, a także kolory talerzy, salaterek czy innych komponentów serwisu obiadowego.

Nie tylko biała zastawa stołowa – postaw na kolor!

Serwis obiadowy kojarzony jest przede wszystkim z bielą. Ten kolor z pewnością wygląda szlachetnie i dobrze zaprezentuje się na każdym stole. Zastawa w tym odcieniu to bezpieczny wybór, jednak nie zawsze musimy się na nią decydować. Obecnie panuje trend na wyraziste barwy serwisów obiadowych. Czerwień także może okazać się niezwykle elegancka, o ile umiejętnie udekorujemy stół, nie dobierając innych ozdobnych elementów. Co ciekawe, coraz więcej osób wybiera także talerze w kolorze czerni. Nie trudno zauważyć, że dania na nich podane wyglądają na nowocześniejsze. Jeśli więc zależy nam na restauracyjnym wyglądzie naszych potraw, to czarna zastawa stołowa z pewnością będzie dobrym wyborem.

Talerze okrągłe, kwadratowe, a może sześciokątne?

Elegancko nakryty stół
Serwis obiadowy kojarzony jest przede wszystkim z bielą. | fot.: materiał partnera zewnętrzngo

W większości gospodarstw domowych znajdziemy zastawę stołową składającą się z okrągłych talerzy. Dawniej wybór pod tym względem był mocno ograniczony, jednak aktualnie do dyspozycji mamy znacznie więcej propozycji. Nie zabraknie wśród nich talerzy kwadratowych. Taki kształt doskonale pasuje do nowoczesnych wnętrz, świetnie wpisuje się przy tym w minimalistyczną stylistykę. Dobre rozwiązanie stanowią zwłaszcza kwadratowe talerze w kolorze bieli. Dania na nich serwowane niemal od razu nabiorą bardziej dekoracyjnego wyglądu. Zastawa stołowa to oczywiście nie tylko talerze, to również talerzyki deserowe, misy, salaterki, filiżanki, a nawet waza na zupę czy dzbanek. Warto zadbać, aby poszczególne elementy pochodziły z jednego kompletu, wówczas całość będzie dobrze ze sobą współgrać.

Zastawa stołowa – porcelana czy ceramika?

Materiał wykonania serwisu obiadowego to istotna kwestia, która wpływa na trwałość naczyń. Ten wybór rozgrywa się zazwyczaj pomiędzy porcelaną, a ceramiką. Który materiał okaże się lepszy? Porcelana z pewnością uważana jest za bardziej luksusową. Ponadto, nadaje się do mycia w zmywarce, a jej twardość porównuje się do granitu. To jednak nie wszystkie jej zalety, gdyż porcelanę cechuje również nieścieralność i mała porowatość powierzchni, co oznacza, że trudno ulega zabrudzeniom. Mimo że zastawa porcelanowa kojarzona jest głównie z tradycyjnym wzornictwem, to obecnie mnóstwo producentów oferuje serwisy obiadowe wykonane z porcelane, które doskonale pasują do nowoczesnej stylistyki. Ceramika także prezentuje się ciekawie, jednak wykazuje o wiele słabszą trwałość. Niemniej, okaże się rozwiązaniem znacznie tańszym, to więc dobry wybór dla osób, którym zależy na oszczędności.

W każdym domu powinien znajdować się komplet gościnnej zastawy stołowej, który wykorzystać będzie można na specjalne okazje. Jeżeli nie do końca wiemy, który wybrać, zdecydujmy się na komplet klasyczny. Porcelanowa zastawa w kolorze białym zawsze prezentuje się nad wyraz gustownie.


Materiał partnera zewnętrznego