Jaką patelnię wybrać do smażenia beztłuszczowego?

0
122
patelnia do smażenia
Komfort smażenia na patelniach granitowych jest ogromny | fot.: materiał partnera

Urządzając kuchnię i wyposażając ją w niezbędne naczynia, nie możemy zapomnieć o patelni. Każda pani domu zna z pewnością patelnie teflonowe, uznając je za idealne patelnie beztłuszczowe, jednak dobra patelnia, na której możesz jeszcze efektywniej smażyć bez grama tłuszczu to patelnia z powłoką granitową. Patelnię możesz kupić różnego rodzaju – są patelnie grillowe, zwykłe, ale najlepsza patelnia – patelnia beztłuszczowa może być tylko jedna. Jaką patelnię wybrać do smażenia beztłuszczowego? Odpowiedź jest jedna – wybierz patelnie granitowe. 

Patelnie granitowe na tle innych

Każdy z nas chciałby prowadzić zbilansowaną dietę, unikać szkodliwych substancji w jedzeniu tj. nienasycone kwasy tłuszczowe. Smażone potrawy stanowią niewątpliwie obiad smaczny, ale z drugiej strony niezdrowy. Dlatego wiele osób zastanawia się jaka patelnia sprawdzi się w przypadku beztłuszczowego smażenia. 

Rodzaje patelni są różne. Popularna jest patelnia teflonowa, lekka patelnia aluminiowa, patelnia ceramiczna, patelnia stalowa. Różne są też ich konstrukcje. Mamy patelnie wykonane z odlewanego aluminium, stali nierdzewnej, z cząsteczkami tytanu, powłoką teflonową, patelnie mające ferromagnetyczne dno czy aluminiowy korpus. Znajdziesz z pewnością patelnie z nieprzywierającą powłoką czy takie, gdzie występuje powłoka ceramiczna. Jakie są jednak patelnie granitowe?

Patelnie z granitu sprawdzą się w domowych warunkach i wyspecjalizowanych kuchniach zawodowych. Są to produkty wytrzymałe i estetyczne. Wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej lub aluminium, z powłoką non-stick. Powłoka wzmocniona jest cząsteczkami granitu, co czyni te patelnie odporne na pęknięcia czy zarysowanie. Co istotne, dobrze znosi wysokie temperatury, jest idealna do smażenia bez kropli tłuszczu lub z minimalnym użyciem tłuszczu. 

Wybór patelni – co jest istotne

Wybierając odpowiednią patelnię, uwzględniamy na niej oczywiście możliwość smażenia różnych potraw bez użycia tłuszczu. Potem zazwyczaj patrzymy na rodzaj – czy jest to patelnia grillowa, patelnia do smażenia naleśników, wok, patelnia mała czy duża. Jednak równie ważne, w przypadku wyboru patelni granitowej jest zwrócenie uwagi na inne parametry.

Średnica patelni jest ważna, ale powinna być dostosowana do ilości dań, jakie przyrządzasz. Zwróć uwagę na rączkę. Patelnia z granitu najczęściej posiada wygodną rączkę soft touch, która pewnie leży w dłoni i nie wyślizguje się z niej. Dobrym rozwiązaniem praktycznym, jak i estetycznym, jest wybór rączki drewnianej. 

Spójrz też na grubość dna. Patelnia grubsza jest cięższa i wolniej się nagrzewa, ale będzie idealna do długiego smażenia i duszenia. Jeśli gotujesz potrawy szybkie, wybierz tę, z cieńszym dnem.

Ważne jest bezpieczeństwo, więc patelnie granitowe z wysokiej jakości aluminium lub ekologiczne, sprawdzą się najlepiej w twojej kuchni. Na końcu, dobierz patelnię do kuchenki jaką używasz. Patelnie granitowe są wszechstronne i można je używać na gazie, jak i indukcji.

Zalety granitu w modelu patelni

Komfort smażenia na patelniach granitowych jest ogromny. Patelnie te cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza przez swoje właściwości nieprzywieralności i możliwości smażenia bez tłuszczu. Jedzenie smażone na tych patelniach nie przejmuje ich zapachu – są zatem bezpieczne dla naszego zdrowia. 

Nieprzywierająca powłoka sprawia, że są one wyjątkowo odporne na uszkodzenia. Do tych patelni nie musisz używać jedynie drewnianych akcesoriów, gdyż użyty metal nie zarysuje ich powierzchni. Odporność na zarysowania daje również kolejny plus, jakim jest łatwość czyszczenia. Daje to także możliwość mycia patelni w zmywarce. 

Patelnia granitowa może być używana na różnych rodzajach kuchenek, także na płycie indukcyjnej. Czyni to ją bardzo praktycznym produktem.

Patelnie z powłoką granitową są także niezwykle estetyczne, eleganckie. Ich nowoczesny design nawiązuje do starodawnych naczyń kamiennych, co nadaje im wyjątkowego uroku. 

Patelnie te są również niedrogie.

Czy mają wady? Z uwagi na swoje właściwości, patelnie granitowe są nieco cięższe niż teflonowe, jednak nie dla każdego będzie to wada. Są one wrażliwe na nagłe zmiany temperatur, więc nie zaleca się wkładać gorącej patelni od razu do zimnej wody, bo może to spowodować mikropęknięcia powłoki. Jeśli jednak będziesz traktował te patelnie odpowiednio, odwdzięczą ci się trwałością i sporą jakością.

Materiał partnera