Wszyscy wiemy, że kuchnia powinna być czysta, ale w praktyce wielu ludzi ma problem z zachowaniem porządku w tej części domu. W utrzymaniu czystości nie pomaga też gotowanie, a przecież tego nie da się uniknąć. Jak dbać o czystość w kuchni? Okazuje się, że to wcale nie musi być trudne.
Kuchnia czysta cały czas? To możliwe
Prawdopodobnie słyszałeś o tym już nie raz, ale trzeba to podkreślić raz jeszcze – cały sekret tkwi w systematyczności. Dla wielu ludzi brzmi to oczywiście zniechęcająco, jednak należy uzmysłowić sobie jedno. Systematycznie nie oznacza tego samego, co długo czy ciężko. Czystość w kuchni można utrzymać cały czas, sprzątając na bieżąco.
- Po gotowaniu od razu umyj naczynia lub włóż je do zmywarki. Przetrzyj też blaty.
- Jeśli kuchenka została ubrudzona, nie czekaj, aż wszystko na niej zaschnie. Pozwól kuchence ostygnąć i potem wytrzyj zabrudzenia. “Na świeżo” są bardzo łatwe do usunięcia.
- Używaj dobrych środków czyszczących. Najlepiej, aby były wydajne i dość uniwersalne. Dzięki temu możesz za jednym zamachem wyczyścić zarówno kuchenkę, jak i blat.
Jak sprzątać kuchnię?
- Na co dzień czyść przede wszystkim blaty. Przecieraj je wilgotną szmatką po każdym użyciu. Usuwaj wszystkie okruszki i resztki.
- Fronty przecieraj raz w tygodniu, chyba że są polerowane na wysoki połysk. Ten typ trzeba przecierać suchą szmatką kilka razy dziennie, inaczej ciągle będą widoczne na nich ślady palców.
- Na szczególnej uwadze miej okap kuchenny. Wielu ludzi zapomina o jego regularnym czyszczeniu i ten zamienia się wówczas w idealne środowisko dla roztoczy oraz brudu. Filtry okapu należy czyścić zgodnie z zaleceniami producenta, a obudowę można przetrzeć wilgotną szmatką.
- Nie zapomnij o czyszczeniu lodówki. Co najmniej raz w tygodniu sprawdzaj jej zawartość i wyrzucaj nieświeże lub przeterminowane rzeczy. Wycieraj z zabrudzeń, używając do tego szmatki nawilżonej płynem do mycia naczyń. Żywność staraj się przechowywać w szczelnych opakowaniach.
- Regularnie czyść zlewozmywak i raz w tygodniu usuwaj z niego kamień. Po każdym użyciu staraj się wytrzeć zlewozmywak do sucha. W ten sposób usuniesz zacieki i zabezpieczysz zlew.
- Baterię w zlewie wycieraj profesjonalnym środkiem czyszczącym do kuchni. Unikaj stosowania domowych metod – nie ma pewności, czy nie są szkodliwe dla powierzchni twojej baterii.
- Co najmniej raz w miesiącu rób całkowity przegląd wszystkich szafek, zwłaszcza tych z żywnością. Dzięki temu unikniesz pojawienia się moli spożywczych, a w twojej kuchni zawsze będzie panował ład. Wszystkie produkty sypkie staraj się przechowywać w szczelnych opakowaniach.
Dbanie o czystość w kuchni nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy kilka minut każdego dnia, aby zapomnieć o zaciekach, kurzu czy o brudnej kuchence. Do dzieła!
Więcej informacji możesz znaleźć na stronie https://generalfresh.pl.
Materiał partnera zewnętrznego