Jak dbać o czystość w kuchni?

0
691
kobieta w rękawiczkach przed sprzątaniem kuchni
Dbanie o czystość w kuchni nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy kilka minut każdego dnia, aby zapomnieć o zaciekach, kurzu czy o brudnej kuchence. Do dzieła! | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wszyscy wiemy, że kuchnia powinna być czysta, ale w praktyce wielu ludzi ma problem z zachowaniem porządku w tej części domu. W utrzymaniu czystości nie pomaga też gotowanie, a przecież tego nie da się uniknąć. Jak dbać o czystość w kuchni? Okazuje się, że to wcale nie musi być trudne.

Kuchnia czysta cały czas? To możliwe

Prawdopodobnie słyszałeś o tym już nie raz, ale trzeba to podkreślić raz jeszcze – cały sekret tkwi w systematyczności. Dla wielu ludzi brzmi to oczywiście zniechęcająco, jednak należy uzmysłowić sobie jedno. Systematycznie nie oznacza tego samego, co długo czy ciężko. Czystość w kuchni można utrzymać cały czas, sprzątając na bieżąco.

  • Po gotowaniu od razu umyj naczynia lub włóż je do zmywarki. Przetrzyj też blaty.
  • Jeśli kuchenka została ubrudzona, nie czekaj, aż wszystko na niej zaschnie. Pozwól kuchence ostygnąć i potem wytrzyj zabrudzenia. “Na świeżo” są bardzo łatwe do usunięcia.
  • Używaj dobrych środków czyszczących. Najlepiej, aby były wydajne i dość uniwersalne. Dzięki temu możesz za jednym zamachem wyczyścić zarówno kuchenkę, jak i blat.

Jak sprzątać kuchnię?

  1. Na co dzień czyść przede wszystkim blaty. Przecieraj je wilgotną szmatką po każdym użyciu. Usuwaj wszystkie okruszki i resztki.
  2. Fronty przecieraj raz w tygodniu, chyba że są polerowane na wysoki połysk. Ten typ trzeba przecierać suchą szmatką kilka razy dziennie, inaczej ciągle będą widoczne na nich ślady palców.
  3. Na szczególnej uwadze miej okap kuchenny. Wielu ludzi zapomina o jego regularnym czyszczeniu i ten zamienia się wówczas w idealne środowisko dla roztoczy oraz brudu. Filtry okapu należy czyścić zgodnie z zaleceniami producenta, a obudowę można przetrzeć wilgotną szmatką.
  4. Nie zapomnij o czyszczeniu lodówki. Co najmniej raz w tygodniu sprawdzaj jej zawartość i wyrzucaj nieświeże lub przeterminowane rzeczy. Wycieraj z zabrudzeń, używając do tego szmatki nawilżonej płynem do mycia naczyń. Żywność staraj się przechowywać w szczelnych opakowaniach.
  5. Regularnie czyść zlewozmywak i raz w tygodniu usuwaj z niego kamień. Po każdym użyciu staraj się wytrzeć zlewozmywak do sucha. W ten sposób usuniesz zacieki i zabezpieczysz zlew.
  6. Baterię w zlewie wycieraj profesjonalnym środkiem czyszczącym do kuchni. Unikaj stosowania domowych metod – nie ma pewności, czy nie są szkodliwe dla powierzchni twojej baterii.
  7. Co najmniej raz w miesiącu rób całkowity przegląd wszystkich szafek, zwłaszcza tych z żywnością. Dzięki temu unikniesz pojawienia się moli spożywczych, a w twojej kuchni zawsze będzie panował ład. Wszystkie produkty sypkie staraj się przechowywać w szczelnych opakowaniach.

Dbanie o czystość w kuchni nie jest trudne. Tak naprawdę wystarczy kilka minut każdego dnia, aby zapomnieć o zaciekach, kurzu czy o brudnej kuchence. Do dzieła!

Więcej informacji możesz znaleźć na stronie https://generalfresh.pl.


Materiał partnera zewnętrznego