Co daje powierzchnia INOX w sprzętach AGD?

0
604
INOX garbki ze stali nierdzewnej
INOX to nic innego jak stal nierdzewna, która wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami fizykochemicznymi | fot.: ManfriShutterstock

„INOX” to słowo, z którym można się spotkać podczas przeglądania sprzętów różnego przeznaczenia i rozmiaru: frytkownicy, szybkowaru, lodówki, kuchenki, a nawet spieniacza do mleka. Co oznacza i czym wyróżniają się artykuły gospodarstwa domowego z INOX w nazwie?

Co to jest powierzchnia INOX i jakie są jej zalety?

INOX to nic innego jak stal nierdzewna, która wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami fizykochemicznymi. Często mówi się o „kolorze INOX”, który odnosi się do specyficznego wysokiego połysku srebrnych powierzchni wykonanych z tej stali. Co wyróżnia INOX pośród innych materiałów wykorzystywanych przy produkcji sprzętu AGD – poza doskonałym wyglądem? To przede wszystkim:

  • wysoki poziom odporności na korozję,
  • niepodatność na wysokie temperatury,
  • nieutlenianie się.

Cechy te sprawiają, że artykuły z powłoką INOX cieszą wyjątkową wytrzymałością i długą żywotnością. Trudno w ich przypadku o zarysowania, wgniecenia czy nie tylko nieestetyczną, ale przede wszystkim niszczycielską rdzę.

Jakie są różnice między lakierowanymi sprzętami AGD a powłoką INOX?

Na pierwszy rzut oka zastanawiające może być to, że urządzenia kuchenne z INOX nie są kryte żadną dodatkową powierzchnią. Brakuje na nich na przykład białego lakierowania, tak popularnego w sprzętach domowych i minimalistycznych wnętrzach skandynawskich. Naga, zimna stal to jednak cały szereg zalet, które zyskują na znaczeniu właśnie w przypadku sprzętów kuchennych.

Pierwszą jest oczywiście wspomniany wcześniej wysoki połysk; mocno błyszcząca powierzchnia sprzętów dodaje kuchni elegancji i świadczy o doskonałym porządku panującym w pomieszczeniu. Kolejną z niewątpliwych zalet stali nierdzewnej INOX jest brak możliwości korodowania – procesu niestety bardzo często spotykanego w przypadku tradycyjnych „białych sprzętów”. Rdza pojawia się na nich w towarzystwie nieestetycznych wybrzuszeń lakieru, który z czasem zaczyna odpadać.

Ten typ stali znacznie ułatwia także utrzymanie czystości sprzętów jest bowiem wyjątkowo odporny na przebarwienia (na przykład przypadkowe zafarbowanie mocno barwiącą kurkumą) oraz przywieranie plam (w tym tłuszczów czy sosów).

Powierzchnia INOX – jakie są jej wady?

Wad stali nierdzewnej jest niewiele, w zasadzie można wymienić tylko jedną: bez problemu odbijają się na niej i pozostają odciski palców. To kłopot, który będzie dobrze znany osobom mającym w mieszkaniu szklane drzwi czy meble lakierowane na wysoki połysk. Problem ten wynagradza jednak łatwość czyszczenia stali nierdzewnej. W odróżnieniu do szkła i powierzchni lakierowanych trudno zostawić na niej smugi. Aby pozbyć się nieestetycznych odcisków, wystarczy przetarcie powierzchni delikatną, suchą ściereczką.

Stal nierdzewna INOX doskonale nadaje się do wykorzystania jako powierzchnia w nowoczesnych artykułach gospodarstwa domowego, a zwłaszcza urządzeniach kuchennych i łazienkowych. Łączy wysoką wytrzymałość sprzętów oraz piękny wygląd.


Materiał partnera zewnętrznego