Dlaczego warto gotować z dzieckiem?

0
1934
Gotowanie z dzieckiem
Spędzanie czasu przy garach to także okazja do wspaniałej zabawy i budowania relacji z członkami swojej rodziny. | fot.: materiał zewnętrzny

Przyrządzanie posiłków nie musi być żmudnym i czasochłonnych obowiązkiem spędzającym sen z powiek każdej gospodyni domowej. Może ciężko w to uwierzyć, ale spędzanie czasu przy garach to także okazja do wspaniałej zabawy i budowania relacji z członkami swojej rodziny, szczególnie dziećmi.

Dlaczego warto zaprosić je do swojego królestwa i dać ponieść się kulinarnym działaniom. Oto kilka powodów, dla których warto gotować z dzieckiem, które z pewnością przekonają każdego rodzica do wspólnego obierania, ubijania i krojenia z najmłodszymi członkami rodziny:

  • nauka zasad żywieniowych, czyli oryginalny i wciągający pomysł na to, by wyjaśnić dziecku, w których produktach jest dużo witamin i dlaczego warto je spożywać;
  • okazja do świetnej, wspólnej zabawy;
  • szansa na przekonanie malucha do spróbowania nowych smaków;
  • uczy współpracy z innymi osobami i zachęca do interakcji oraz komunikacji niezbędnej do wspólnej realizacji zadania;
  • uszczęśliwia malucha, który ma okazję samodzielnie zrobić rzeczy przypisane dorosłym, a to dla każdego z nich ogromne wyróżnienie i zachęta do dalszych aktywności;
  • podczas wspólnego gotowania się rozmawia, dlatego to sposób na to by posłuchać o problemach, planach, sukcesach i radościach, czyli zbudować relację i zacieśnić więzi z dzieckiem;
  • wspaniała okoliczność by nauczyć dziecko, że wspólne spędzanie czasu, a przy tym efekty tej pracy, mogą się okazać miłym gestem dla innych domowników. Razem upieczone ciasto czy ulubiona potrawa taty, będzie nie tylko jedzeniem, ale także miłym uzupełnieniem prezentu na imieniny, urodziny czy tak po prostu, bez okazji – warto uświadomić i nauczyć dziecko, że robienie miłych rzeczy dla innych ludzi to wspaniała zabawa i piękny gest;
  • to nauka odpowiedzialności oraz zasad bezpieczeństwa, niezwykle ważnych w każdym aspekcie życia, także w kuchni;
  • rozwój kreatywność oraz umiejętności planowania, na początek obiadu, a kolejno innych, bardziej ważnych aspektów życia.

Podczas gotowania z dziećmi warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach, które zapewnią dziecku bezpieczeństwo i zdrowie. Przede wszystko należy pamiętać o myciu rąk. Niezaprzeczalnie powinno także uważać się na gorące blachy czy ostre noże i sprzęty kuchenne. Chwila nieuwagi może doprowadzić do tragedii, dlatego przyrządzając posiłki z dziećmi należy mieć oczy dookoła głowy i nigdy nie tracić z nich dzieci. Jeszcze jedna ważna kwestia jest taka, żeby zapomnieć na chwilę o sprzątaniu i nienagannym wyglądzie kuchni – podczas gotowania z dziećmi jest to po prostu niemożliwe i nie warto sobie zaprzątać tym głowy. Po co się denerwować?


Materiał zewnętrzny