Naturalne antybiotyki

0
768
naturalne antybiotyki
razie złapania jakiejś infekcji warto najpierw postawić na naturalne antybiotyki, które nie tylko znajdują się w każdej kuchni, ale również nie wywołują żadnych skutków ubocznych | fot.: Fotolia

Antybiotyki to środki, które pomagają zwalczać chorobotwórcze bakterie, jednak mogą także dziesiątkować w organizmie również pożyteczne bakterie, które ochraniają komórki ciała przed atakiem różnego rodzaju patogenów. Z tego też względu w pierwszej kolejności lepiej nie sięgać po apteczne medykamenty (zwłaszcza na własną rękę), a w razie złapania jakiejś infekcji warto najpierw postawić na naturalne antybiotyki, które znajdują się w każdej kuchni. Po które produkty spożywcze warto sięgać i w jaki sposób oddziałują one na nasz organizm?

Czosnek

Charakterystyczny, nieprzyjemny i dosyć długo utrzymujący się zapach to znak rozpoznawczy czosnku, który wykazuje bardzo silne właściwości antybakteryjne. Czosnek od tysiącleci uznawany jest za naturalny antybiotyk i w skuteczny sposób wspomaga leczenie przeziębienia oraz grypy. Substancją odpowiedzialną za eliminację z organizmu chorobotwórczych patogenów jest allicyna, która potrafi zwalczyć paciorkowce oraz gronkowce, które nie tylko wywołują nieprzyjemne zatrucia pokarmowe, ale przyczyniają się również do rozwoju zapalenia opon mózgowych. Czosnek najlepiej spożywać w surowej postaci dodając go do gotowych potraw, ponieważ pod wpływem działania wysokiej temperatury wszystkie wartościowe składniki odżywcze ulegają zniszczeniu.

Miód

Wytwarzany z pyłków kwiatowych miód zawiera w sobie wiele niezwykle ważnych substancji, które ochraniają organizm przed atakiem paciorkowców, gronkowców oraz grzybów z rodzaju Candida. Miód pomaga załagodzić nieprzyjemne objawy przeziębienia a w szczególności męczący ból gardła, ponieważ działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Z tego też względu warto go stosować jako dodatek do herbaty, pamiętając jednak o tym, iż wysoka temperatura przekraczająca 40 stopni Celsjusza pozbawia go wszystkich leczniczych właściwości. Podczas zakupu miodu warto zwrócić uwagę czy jest on naturalny, ponieważ ten sztuczny nie ma nic wspólnego z miodem, a tym samym nie posiada żadnych właściwości leczniczych.

Cebula i kiszonki

Lecznicze właściwości cebuli znane są od setek lat, a warzywo to podobnie jak czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne z uwagi na zawartość allicyny, która wspomaga leczenie ran oraz różnego rodzaju infekcji skórnych. Nasze babki sięgały po cebulę w celu wyleczenia nieprzyjemnych objawów towarzyszących przeziębieniu oraz grypie. Obecnie cebulę wykorzystuje się głównie do przygotowywania naturalnego syropu, który wspomaga leczenie uporczywego kaszlu. Aby taki syrop przygotować, należy obrać i pokroić w plasterki jedną cebulę dodając do niej odrobinę miodu lub kilka łyżeczek cukru. Taką mieszankę należy następnie umieścić w słoiku, odstawiając go na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu syrop należy przecedzić, wypijając go przynajmniej dwa razy dziennie po jednej łyżce stołowej.

Kiszonki w postaci ogórków oraz kapusty kiszonej to cenne źródło wielu witamin, a także probiotyków, które łagodzą dolegliwości żołądkowe, jednak pomagają również wzmocnić odporność, dzięki czemu chorobotwórcze bakterie i wirusy nie mają szansy na rozprzestrzenienie się po organizmie.

Substancje naturalne wspomagają profilaktykę przeziębień i mogą w sposób znaczący poprawić naszą kondycję w początkowych stadiach przeziębienia, jednakże nie zastąpią konwencjonalnej medycyny. Jeśli naturalne metody nie pomagają, albo objawy przeziębienia są silne, trzeba skontaktować się z lekarzem i poddać tradycyjnemu leczeniu.


KPA