Mineralizacja wody – czy wiesz, którą wodę wybrać?

0
111
Szklanka wody
Stopień mineralizacji wody jest jednym z ważniejszych czynników przy jej wyborze. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wydawać by się mogło, że pytanie, jaką wodę pić, jest całkowicie bezsensowne – w końcu woda to woda, zwykłe H2O. Nic bardziej mylnego! Poza tlenem i wodorem w wodzie znajdziemy jeszcze kilka innych pierwiastków – cennych dla naszego organizmu składników mineralnych! Dowiedz się, jak mineralizacja wody pływa na nasze zdrowie i którą z wód dostępnych na rynku wybrać!

Zdrowa woda, czyli jaka? Kilka słów o mineralizacji wody

Nazwa woda mineralna, jak łatwo można się domyślić, wzięła się właśnie od zawartości w niej tych składników – występują one w postaci jonów soli, bardziej znanych jako elektrolity. Ale czy wiesz, jak duże mogą być różnice pomiędzy wodami np. czerpanymi z różnych źródeł? Spośród wód dostępnych na rynku wyróżniamy:

  • wysokozmineralizowane
  • średniozmineralizowane – 500-1500 mg/l – służące przede wszystkim do codziennego nawadniania organizmu. Taka mineralizacja wody jest odpowiednia dla zdecydowanej większości z nas, dlatego zwykle możemy ją pić bez ograniczeń,
  • niskozmineralizowane – >500 mg/l – ten typ często nazywa się też wodą źródlaną. Jest odpowiedni dla każdego, również dla kobiet w ciąży i małych dzieci – nie obciąża nadmiernie nerek. Doskonale nadaje się dla tych z nas, którzy nie przepadają za charakterystycznym posmakiem wód o wyższym stopniu mineralizacji, a także do przygotowywaniu potraw i napojów, gdyż nie wpływa na ich smak.

Stopień mineralizacji wody jest zatem jednym z ważniejszych czynników przy jej wyborze. Pamiętaj jednak – wszystko w nadmiarze szkodzi! Decydując się na picie wyłącznie wody wysokozmineralizowanej, a dodatkowo dostarczając sobie tych samych pierwiastków na inne sposoby, łatwo można przesadzić! Umiar to podstawa!

Jaką wodę pić – które składniki mineralne znajdziemy w wodzie

Znamy już podział ze względu na stopień mineralizacji wody – pora zatem dowiedzieć się, jakie jony w niej znajdziemy. W jej skład wchodzą kationy:

  • magnezu – odpowiada za prawidłową pracę mięśni oraz układu sercowo-naczyniowego, warunkuje dostarczanie energii do komórek naszego organizmu,
  • wapnia – główny budulec kości i zębów, odpowiada też za krzepliwość krwi i prawidłowe skurcze mięśni,
  • sodu – reguluje gospodarkę wodną i kwasowo-zasadową organizmu, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego,
  • potasu – odpowiada za właściwą pracę układu nerwowego i odpowiednie dotlenienie mózgu, co poprawia naszą pamięć i koncentrację, dostarcza komórkom substancje odżywcze – bez większego trudu jest on bowiem w stanie przeniknąć przez błony międzykomórkowe,

oraz aniony:

  • siarki – poprawia pracę wątroby, co przyspiesza pozbywanie się toksyn z organizmu, dobrze wpływa na elastyczność stawów, poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • chloru – reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz kwasowo-zasadową naszego organizmu, wspomaga trawienie,
  • węglowodorowy – pomaga przy nadkwasocie, reguluje wydzielanie insuliny.

Woda mineralna może zatem stanowić nie tylko sposób na nawodnienie organizmu, ale też doskonałe uzupełnienie diety! Ile należy jej wypijać? Większość przeliczników podaje następujące wzory:

  • 30 ml/1 kg masy ciała,
  • 1ml/1 kcal spożywanego pokarmu.

Podziały te określają dobową ilość koniecznych do dostarczenia organizmowi płynów, również w pożywieniu. Nie wliczaj jednak do tego kawy, herbaty, czy napojów alkoholowych, które mogą wręcz spowodować odwodnienie. Pij dużo wody źródlanej lub średniozmineralizowanej, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata!


Materiał partnera zewnętrznego