Poczuj wiosnę i wypróbuj przepis na placuszki twarożkowe z konfiturą!

0
695
Placuszki twarożkowe z konfiturą | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty. Powiew świeżości zapewni słodka propozycja autorstwa Roberta Muzyczki – wariacja na temat dobrze znanych pancakes – Placuszki twarożkowe z konfiturą.

Placuszki twarożkowe z konfiturą
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g
  • jajko – 1szt.
  • cukier – ½ łyżki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.

Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

 

Smacznego!


Materiał partnera zewnętrznego