Automatyczne ekspresy do kawy – jak wybrać najlepszy model?

0
2665
Kawa espresso z ekspresu ciśnieniowego
Jeśli jesteśmy wielbicielami dobrej kawy to prędzej czy później zdecydujemy się na zakup ekspresu. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jeśli jesteśmy wielbicielami dobrej kawy to prędzej czy później zdecydujemy się na zakup ekspresu. Wybór jest ogromny, a ceny najtańszych i najdroższych ekspresów mogą się różnić o wiele tysięcy złotych. Jak wybrać dla siebie odpowiedni ekspres do kawy? Czym poszczególne modele różnią się miedzy sobą? Kto będzie zadowolony z zakupu automatycznego ekspresu do kawy?

Przelewowe, ciśnieniowe czy kombinowane – czym różnią się ekspresy do kawy?

Ekspresy do kawy możemy podzielić na trzy podstawowe rodzaje – przelewowe, ciśnieniowe i kombinowane, czyli tak zwane ciśnieniowo-przelewowe. Ekspresy przelewowe mają najniższą cenę, ale też najprostszą budowę. Składają się ze zbiornika na wodę, filtra, dzbanka, pojemnika na kawę oraz płyty grzewczej. Kawa parzona w tego rodzaju ekspresie praktycznie nie różni się od tradycyjnej kawy zalewanej wrzątkiem. Plusem maszyny jest to, że pozbywamy się fusów (zostają w filtrze), możemy od razu zrobić większa ilość kawy, a dzięki płycie grzewcze napój pozostaje cały czas gorący. Niestety jakość kawy z ekspresu przelewowego nie zachwyca, ziarna trzeba mielić w osobnym młynku, a gdybyśmy mieli ochotę tylko na jedną filiżankę napoju, to nie możemy przygotować jej w tym ekspresie.

Lepszej klasy ekspresy to ekspresy ciśnieniowe. Dzielą się na automatyczne ekspresy do kawy, półautomatyczne zwane kolbowymi oraz kawiarki. Do przygotowania kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Maszyna wtłacza gorącą wodę do pojemnika z kawą, a potem przelewają napój bezpośrednio do filiżanki. Kawa z takiego ekspresu charakteryzuje się bogatym, głębokim smakiem i wspaniałym aromatem. Co więcej, dzięki użyciu wysokiego ciśnienia napój zostaje pozbawiony szkodliwych substancji, które mogłyby podrażniać układ pokarmowy i jest smaczniejszy. Ekspresy automatyczne mogą być wyposażone w dyszę do spieniania mleka, wbudowany młynek od kawy oraz podwójny dozownik, który pozwala na przygotowanie więcej niż jednej filiżanki kawy w tym samym czasie.

Za to ekspresy kombinowane to połączenie dwóch powyższych maszyn. Mają dwa osobne elementy zaparzające – jeden przelewowy z dzbankiem oraz drugi ciśnieniowy. Na tego typu ekspres decydują się zwykle osoby, które chcą mieć w domu oba typy maszyn, ale szkoda im powierzchni, którą zajęłyby w kuchni. Dzięki połączeniu dwóch ekspresów w jeden, zaoszczędza się sporo miejsca. Plusem ekspresu kombinowanego jest to, że można korzystać z obu elementów zaparzających w tym samym czasie, czyli przygotować cały dzbanek napoju w ekspresie przelewowym dla wielu gości oraz małe filiżanki kawy w ekspresie ciśnieniowym. Tego typu maszyny mają zwykle wiele różnych udogodnień – automatyczne dozowanie wody i kawy, wyświetlacz LCD, programator czasowy oraz filtr do wody, który poprawia jej jakość i smak.

Jak wybrać automatyczny ekspres do kawy?

U osób, które nie mają doświadczenia w obsłudze ekspresów do kawy, najlepiej sprawdzi się ekspres automatyczny. To urządzenie, które przygotuje dla nas aromatyczną i zdrową kawę, a przy okazji jest bardzo łatwe w obsłudze, idealne dla początkujących. W każdym podstawowym ekspresie zrobimy espresso i czarną kawę, a jeśli wybierzemy model z dyszą do spieniania mleka to także latte i cappuccino.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Najważniejszym parametrem jest ciśnienie ekspresu. Powinno wynosić minimum 9 barów. Jeśli kupimy ekspres niskociśnieniowy (na przykład posiadający 4 bary), to nie uzyskamy aromatycznej kawy tak dobrej jakości jak przy wyższym ciśnieniu. Bardzo ważna jest również moc grzałki – im większa tym ekspres będzie stabilniejszy pod względem ciśnienia i temperatury. Należy jednak pamiętać, że producent zawsze dobiera moc do wielkości urządzenia. Nie znajdziemy kompaktowego urządzenia o mocy 1400 W, bo jest to moc, którą dysponują największe modele. Mniejsze urządzenia mają zwykle około 800 W. Następna w kolejności jest pojemność zbiornika na wodę. Wybieramy jak największy – niezbędne minimum to pojemność jednego litra. Małe pojemniki trzeba często przepłukiwać i  ponownie napełniać. Pamiętajmy też, że podczas zaparzania część wody wyparuje. Duży pojemnik zapewni nam wygodne użytkowanie. Warto upewnić się, że wybrany przez nas model posiada wbudowany młynek od kawy, żeby przed każdym parzeniem nie trzeba było mielić ziaren ręcznie. Dobrą opcją jest również wbudowana dysza do mleka, która pozwoli nam przygotować wiele rodzajów białych kaw oraz z dodatkiem mlecznej pianki. Dobrej jakości ekspresy automatyczne można znaleźć na http://www.krups.com.pl/types/category/15.


Materiał partnera zewnętrznego