Kwas foliowy – niezwykle ważny nie tylko dla ciężarnych

0
510
Kobieta w ciąży
Kwas foliowy niestety nie jest wytwarzany przez nasz organizm, dlatego musimy zapewnić jego odpowiednią ilość w diecie. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Kwas foliowy to związek chemiczny, który powinien być obecny w naszym organizmie od poczęcia do starości. Występuje też pod nazwą folacyna, witamina B9, witamina M czy witamina B11 i jest rozpuszczalny w wodzie, dzięki czemu zwykle lepiej go przyswajamy. Niestety większość osób cierpi na jego niedobór, który jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się w łonie matki płodu. Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny? Jakie powinno być jego dawkowanie? Gdzie szukać kwasu foliowego?

Rola kwasu foliowego w organizmie

Kwas foliowy pełni ważną rolę w procesie syntezy kwasów nukleinowych. To właśnie z nich powstaje DNA. Dlatego tak ważna jest jego obecność w organizmie kobiety jeszcze przed zajściem w ciążę. Folacyna w dużej mierze odpowiada za uregulowanie wzrostu oraz prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek. Przy udziale innych witamin z grupy B wspomaga też inne procesy zachodzące w organizmie człowieka. Między innymi w połączeniu z witaminą B12 bierze duży udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Z pomocą innych witamin z grupy B reguluje poziom homocysteiny, czyli aminokwasu, którego zbyt wysoka ilość zaburza procesy fizjologiczne komórek. Istnieją również badania, które wykazują działanie przeciwnowotworowe w kwasie foliowym, a jego niski poziom jest zauważany u osób cierpiących na depresję.

Wpływ niedoboru kwasu foliowego na rozwój płodu i organizm dorosłego

Niedobór kwasu foliowego w organizmie ciężarnej może być przyczyną powstawania poważnych wad rozwojowych płodu. Najczęściej  wymieniane są wrodzone wady układu nerwowego, jak bezmózgowie oraz przepuklina oponowo- mózgowa. Jednak również u osób dorosłych niedobór jest groźnym zjawiskiem. Przede wszystkim powoduje zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek, zaburzenia trawienia, jest przyczyną anemii, biegunek, zmniejszenia apetytu, migren, stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej. U kobiet w ciąży niedobór może też powodować zaburzenia wzrostu łożyska, co prowadzi do poronień. U dzieci i młodzieży hamuje wzrost.

Dawkowanie kwasu foliowego w ciąży

O przyjmowaniu kwasu foliowego w czasie ciąży wie raczej każda kobieta. Jest to jedno z pierwszych zaleceń lekarza prowadzącego ciążę. Jednak przyjmowanie tej witaminy na początku ciąży może nie być wystarczające. Zaleca się przyjmowanie dodatkowych dawek już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę. W tym przypadku dawkowanie kwasu foliowego powinno wynosić 0,4 mg/dziennie. Po poczęciu lekarz może indywidualnie ustalić dawkę , lecz zwykle jest to od 0,4 do 1 mg/dziennie w pierwszym trymestrze ciąży. W kolejnych trymestrach przyjmowanie folacyny nie jest już tak konieczne, oczywiście z wyjątkami. Jeśli w rodzinie ciężarnej były przypadki urodzeń dzieci z wadami cewy nerwowej lub ciężarna przyjmuje leki przeciwcukrzycowe lub przeciwpadaczkowe, wtedy zaleca się dalsze lub zwiększone przyjmowanie kwasu foliowego. Nie powinno się jednak zwiększać jego dawki na własną rękę, ponieważ nadmiar także może zaszkodzić. Zdarza się, że w naszym organizmie dochodzi do mutacji genu MTHFR, która powoduje zaburzenie przyswajania zwykłego kwasu foliowego. Jego nadmiar jest wtedy odkładany w toksycznej formie, co może prowadzić do powstania komórek nowotworowych. Na szczęście można wykonać test na obecność tej mutacji. W tym przypadku zaleca się przyjmowanie tej witaminy w zmetylowanej formie.

Źródło kwasu foliowego

Kwas foliowy niestety nie jest wytwarzany przez nasz organizm, dlatego musimy zapewnić jego odpowiednią ilość w diecie. Co ciekawe, witamina ta jest przyswajana z pożywienia tylko w 50%. Z kolei przyjmowana w formie syntetycznej, przyswajana jest w 100%. Dlatego w okresie przed i prenatalnym zaleca się jej dodatkową suplementację. Oprócz zalecanej formy syntetycznej kwas foliowy jest oczywiście obecny w dużej ilości w pożywieniu. Znajdziemy go między innymi w zielonych warzywach liściastych, jak kapusta włoska, sałata, brukselka, szpinak, brokuły, szparagi, a także w roślinach strączkowych.


Materiał partnera zewnętrznego